15.07.2023

Svenskarna precis utanför pallen på medeldistansen

Orientering
Alla fyra svenska herrar topp tolv när VM i medeldistans avgjordes i Schweiz under lördagseftermiddagen. Bäst blev Albin Ridefelt som var fyra, 25 sekunder från en bronsmedalj.

Det var fyra sent startande svenskar som drog iväg på medeldistansen i VM. Banan mätte 5.9 km med 220 höjdmeter där inledningen var tät och svår, vilket ställde till det för många löpare. Bäst vid första radiokontrollen var schweizaren Matthias Kyburz före Gustav Bergman och Anton Johansson. Det var schweizaren som skulle komma att dominera dagens medeldistans och hade en växel högre än de övriga då han jublandes kunde springa i mål som segrare exakt två minuter före landsmannen Joey Hadorn. I slutskedet av tävlingen luktade det länge medalj för Bergman och Ridefelt men de fick se sig slagna av österrikaren Janis Bonek.

Först ut av svenskarna var Gustav Bergman där det fanns vissa frågetecken kring huruvida hans rygg skulle ställa till med problem på dagens lopp. Gustav gjorde ett bra lopp och sprang in som etta men blev snabbt nerpetad av bronsmedaljören Janis Bonek. Gustavs lopp räckte till en femteplats, vilket han kunde vara nöjd med efter omständigheterna.

– jag har gjort det jag kunnat. Jag har gjort jättebra tekniskt hela vägen, jag har bara inte haft det fysiska. Första halvan av banan var teknisk och rolig. Andra halvan var väldigt löpbetonad, och redan när vi kom ut på den var jag stum och hade ingenting att ge, säger han till SVT Sport och fortsätter
– Ryggen var inte det som påverkade mig idag, men sista veckans förberedelse har inte varit bra, det är kanske det som gör att jag inte riktigt är där jag vill. Jag är nöjd men jag hade velat mycket mer än så här.

Gustav bergman pustar ut efter VM medeldistans 2023Olli Ojanaho häller vatten över en tömd Gustav Bergman efter målgång Foto: Fredrik Tanfara

En som kändes sig bättre i kroppen var sist startande Albin Ridefelt som i mål var snöplig fyra och konstaterade att han kunde legat på mer i slutet.

– Jag kände mig jättepigg. Upp mot nästsista var jag före Matthias Kyburz och tänkte vi skulle höger så jag gick ifrån honom. Men jag skulle bara hängt på honom så hade jag haft medalj, säger Albin lite beskiven till SVT Sport och fortsätter.

– Det kändes som vi ville orientera båda två och jag tror nästan jag låg först största delen men han var ju också aktiv. Det är klart att vi har nytta av varandra men båda har ju orienterat hela vägen.

Albin säger till SVT Sport att det just nu känns surt eftersom han känner sig i sitt livs form men att det samtidigt är hans bästa individuella VM-placering så han kommer nog vara nöjd efter ett tag.

Emil Svensk gjorde ett misstag tidigt i loppet på dryga 1.30 minut och skulle utan den bommen kanske också ha kunna blanda sig i medaljstriden. Emil slutade istället på en tiondeplats 3.57 min efter.

Blekingesonen Anton Johansson öppnade starkt och låg trea vid första radion men kunde sedan inte hålla i den farten. Med ett stabilt lopp slutade han på en tolfte placering mindre än fem minuter efter segraren Kyburz.

Trots stolpe ut för de svenska herrarna i medaljkampen så visar samtliga löpare upp en otroligt hög kapacitet och imorgon väntar stafetten där vi kan räkna med ett revanschlystet gäng på startlinjen.

Resultat VM i medeldistans

  1. Matthias Kyburz (SUI): 38:19
  2. Joey Hadorn (SUI): 40:19
  3. Jannis Bonek (AUT): 40:26
  4. Albin Ridefelt (SWE): 40:51
  5. Gustav Bergman (SWE): 40:59

 

  1. Emil Svensk (SWE): 42:16
  1. Anton Johansson (SWE): 43:17
Övrebild: Albin Ridefelt spurtandes i mål foto: Fredrik Tanfara

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter