Elin Schagerström och Linus Rapp tillsammans över mållinjen.

Bild: Tilda Andersson.

05.02.2023

Svenskt brons på EM-sprintstafetten

Skidorientering
I en tät och spännande sprintmixstafett, som avslutade EM i skidorientering i Lettland, tog Sverige lag 2 brons genom Linus Rapp och Elin Schagerström. Norge vann före Estland.

Norges Jörgen Baklid skapade en lucka till övriga lag redan på den första av de sex sträckorna. Baklid i par med Ulvensön släppte sedan aldrig greppet om ledningen och vann till slut avstannande, 28 sekunder före Estland med Mattis Jaama och Daisy Kudre Schnyder.

Sverige lag 1 med Jonatan Ståhl och Evelina Wickbom och Sverige lag 2 med Linus Rapp och Elin Schagerström var hela tiden med i fighten om andraplatsen i kamp med Estland lag 1 och Finland lag 1, som dock stämplade fel.

Ut på sista sträckan skickade Baklid ut Ulvensön med 48 sekunders ledning till Sverige lag 2. Elin Schagerström var i sin tur jagad av Daisy Kudre Schnyder och Evelina Wickbom 16 respektive 17 sekunder bakom.  

Kudre Schnyder, med kortare gaffel på slutvarvet, kunde säkra silvret. Där bakom förde Schagerström det svenska andralaget till brons 24 sekunder bakom Estland men 20 sekunder före Wickbom i förstalaget.

Linus Rapp gladdes förstås åt ytterligare en medalj i mästerskapet. Efter guldet på medeldistansen så drabbades ju han och hela det svenska laget av magsjuka.

– Jag är inte i den formen jag var i onsdags men jag gjorde tre stabila varv idag. Jag kanske har gjort fem sekunder. Det enda som jag tänker på är att både jag och ”Jonte” (Jonatan Ståhl i lag 1) hade lång gaffel på första varvet. Det som blir svårt då är att man hamnar bakom en del åkare då och tappar man lite. Vi kanske inte kunnat bita ner dem framför ändå men man tappar två sekunder här och där när man ligger i kön, berättar Linus Rapp och fortsätter:

– Jag listade ju ut gafflingarna på mitt andra varv och förstod att jag skulle ha kortare än ”Jonte” på vårt sista varv. Det var en skön känsla och jag försökte utnyttja det så mycket som möjligt.

Elin Schagerström visar på kartan för Linus Rapp vad som hände på sista sträckan.
Elin Schagerström berättar för Linus Rapp vad som hände på sista sträckan. Bild: Tilda Andersson.

Sverige startade ju mästerskapet med ett medaljregn men till masstarten i torsdags låg i princip hela laget i magsjuka.

– Det har varit tuffa dagar, både bra och tuffa dagar, konstaterar Rapp.

– Idag var det en otroligt mycket piggare kropp än i går. Jätteroligt att få avsluta tävlingarna här på pallen. Jag är stolt över hur vi i landslaget har hanterat den här situationen med magsjukan som drabbade nästan alla. Vi har hållit uppe stämningen. Det hade varit lätt att bara falla igenom. Vi kämpade och fokuserade och kunde även se lite av det komiska i situationen, berättar Rapp.

Bildtext toppbild: Elin Schagerström och Linus Rapp tillsammans över mållinjen som bronsmedaljörer på sprintmixstafetten. Bild: Tilda Andersson.

Resultat EM sprintstafett, Madona, Lettland

Mix
1. Norge lag 1

(Jörgen Baklid, Anna Ulvensön)
2. Estland lag 1 +00:28
(Mattis Jaama, Daisy Kudre Schnyder)
3. Sverige lag 2 +00:52
(Linus Rapp, Elin Schagerström)

Övriga svenska lag (endast ett lag per nation räknas i EM)
4. Sverige lag 1 +01:12
(Jonatan Ståhl, Evelina Wickbom)
5. Sverige lag 3 +02:14
(Gustav Johnsson, Lisa Larsen)

Komplett resultat hos IOF

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter