guld_JVM

Bild: Johan Trygg

27.01.2024

Svenskt guld på Junior-VM

Skidorientering
Idag avslutades Junior-VM med stafett i Ramsau, Österrike. Sveriges lag med Nelly Mårtensson, Elsa Brandt och Ella Turesson vann guld.

Nelly Mårtensson åkte den första sträckan för Sveriges lag ett i JVM-stafetten med bravur. Hon växlade ut lagkompisen Elsa Brandt som trea, två minuter och sju sekunder bakom ledande Tjeckien och Norge på andraplats.

– Starten gick ganska bra; jag valde en annan väg än de andra, men jag vet inte om jag förlorade på det. Sen missade jag lite ihop med finskan, men loppet var ändå helt okej, berättar Nelly Mårtensson.

Elsa Brandt förvaltade sitt utgångsläge och avancerade till förstaplats. Vid växlingen var hon hela en minut och 21 sekunder före Norge, som låg på andra plats.

– Jag fick ett bra utgångsläge av Nelly men försökte bara fokusera på mitt race. Det var halt och isigt, och kontroller satt på smalspår i nedförsbackar, så det blev en vurpa eller två, berättar Elsa Brandt. 

Ella Turesson utökade Sveriges ledning och tog laget i mål som segrare, 3 minuter och 35 sekunder före tvåan Norge och Tjeckien knep bronsmedaljen. 

– Det kan vara ganska nervöst att gå ut i täten så här, men det kändes ganska tryggt. Jag försökte att inte göra något dumt utan gick säkert och rätt. Det är jättejätteroligt att vi vann, säger Ella Turesson.

I samma stafett låg Sveriges andralag bra med men blev diskvalificerade på grund av en felstämpling på den första sträckan.

I herrklassen på JVM-stafetten tog Sverige lag ett en fin fjärdeplats. Vann gjorde Estland före Finland och Tjeckien. I Sveriges förstalag åkte Otto Timby den första sträckan, Ludvig Eggöy Markhetser andra sträckan, och Tim Lundberg den avslutande sträckan. Sveriges andralag kom på en niondeplats.

 

Resultat: 

D20

  1. Sverige 1, 92:25
  2. Norge 1, 96:00
  3. Tjeckien, 97:24

– Sverige 2, felstämplad.

H20

  1. Estland, 80:45
  2. Finland 1, 82:03
  3. Tjeckien, 82:13
  4. Sverige 1, 82:20

  1. Sverige 2, 92:39

Se alla resultat här.


Toppbild: Sveriges guldlag på JVM-stafetten, foto: Johan Trygg 

 

 

 

 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter