Svante Selin, Axel Bratt och Edvin Nilsson biter i sina silvermedaljer efter JVM-stafetten.
06.07.2024

Svenskt JVM-silver i stafett

Orientering
Sveriges förstalag i herrarnas JVM-stafett i Tjeckien gjorde en toppeninsats och slutade på silverplats 26 sekunder bakom vinnarlaget Schweiz. I laget sprang Edvin Nilsson, Axel Bratt och Svante Selin. Dessutom sprang andralaget in som fjärde lag. I damernas stafett slutade Sveriges förstalag på femte plats efter en tuff start på tävlingen.

På första sträckan så gick banorna direkt ut i tre korta gafflingsalternativ för att spräcka fältet innan en långsträcka till kontroll två. De svenska herrarna inledde bra och låg tätt efter Frankrike som drog ifrån. Mot slutet av den första sträckan bommade dock Frankrike så att Sverige 1 med Edvin Nilsson och Tjeckien 1 med bronsmannen från långdistansen, Daniel Bolehovsky, kunde glida förbi.

– Det var sjukt hetsigt i början. Mycket folk som sprang kors och tvärs och en hel del gafflingar. När vi kom in i ett svårt område längst bort så fick jag kontrollerna bra och antog att jag var i täten tillsammans med tjecken och nya zeeländaren. Jag försökte hänga med tjecken som var väldigt stark. Efter varvningen väggade han lite och jag kunde trycka förbi, säger Edvin efter att ha växlad först.

Hur var det att vara först in på förstasträckan på JVM-stafetten?
– Sjukt mäktigt! Det var över förväntan, säger Edvin.

Linus Wernström växlade som 15:e för andralaget, 3.58 bakom Edvin.

På andra sträckan höll Axel Bratt ledningen hela vägen. Och skickade ut Svante Selin 1.09 före Frankrike på andra plats. Tjeckiens förstalag diskades för felstämpling.

– Man kan ju inte klaga på utgångsläget direkt, det var perfekt, säger Axel och fortsätter:

– Kroppen kändes mycket bättre än vad jag vågat hoppas på och jag fick orientera själv nästan hela vägen.

Ludwig Rosén för Sverige 2 gjorde också en praktsträcka och plockade över en minut på täten och tog upp andralaget till en femteplats.

Svante Selin sprang som en klocka och behöll länge ledningen på slutsträckan.

– Det var lite nervöst innan. Jag är inte den som brukar bli nervös, men det släppte redan vid startpunkten. Tjecken sprang i kapp mig i början så vi sprang lite tillsammans men jag visste inte att de var felstämplade då. Sen gick han på andra sidan om ett grönområde och så såg jag inte honom mer, berättar Selin.

Svante gjorde en liten sväng vid den sista gafflingen där han dessutom hade det långa alternativet. Där plockade den blixtsnabbe schweizaren Matthieu Buehrer in tid.

– Både tjecken och schweizaren kom ikapp med bra fart men vid varvningen ville ingen ta kommandot. När vi kom in i skogen var de helt enkelt snabbare än mig. På väg till sista hade jag redan släppt några meter så jag testade ett annat vägval men det gick inte att gå ikapp dem, förklarar Selin.

In på upploppet möttes han av lagkamraterna de kunde springa i mål tillsammans som glada silvermedaljörer.

Sveriges lag 2 stod också för en mycket bra insats när de kom in som fjärde bästa lag i stafetten. Men eftersom bara ett lag räknas per nation blev det en inofficiell fjärdeplats.

– Det är helt sjuk att vi lyckas bli tvåa och fyra. Vi visste att vi hade två riktigt starka lag så man var ju inte ledsen för att vara i andralaget, det kändes ändå möjligt att nå ett bra resultat, berättar Odin Ek.

I damtävlingen blev det en tuff första sträcka för Klara Borg i det svenska förstalaget. Hon stämplade först vid andra kontrollen men missade stort på tredje. Klara kom till fel gaffel och missen blev sedan på runt sju minuter. Till växlingen var hon 26:a, 7.37 bakom ledande Schweiz.

Tuva Östangård i andralaget gjorde en stabil första sträcka och växlade tia, 2.36 efter Schweiz.

På andra sträckan växlade Elsa Hedin som åtta för andralaget 6.53 bakom ledande Finland. Emma Emilsson förde upp förstalaget till tionde plats efter en mycket stark sträcka, 7.12 efter Finland.

Alma Svennerud avslutade också mycket starkt för förstalaget och spurtade i mål som sjätte lag, men femma på JVM eftersom Tjeckiens andralag var före. Alma var 7.27 bakom segrande Finland med Eeva Liina Ojanaho på slutsträckan. Alva Björk förde andralaget till tolfte plats i mål.

Klara Borg, Emma Emilsson och Alma Svennerud efter femteplatsen på JVM-stafetten.

Resultat
JVM stafett, Pilsen, Tjeckien

Herrar
1. Schweiz
2. Sverige
3. Frankrike

Damer
1. Finland
2. Norge
3. Tjeckien

Liveresultat

Bildtext toppbild: Sveriges silverlag på JVM. Från vänster: Edvin Nilsson, Axel Bratt och Svante Selin.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter