02.06.2024

Sverige fyra i sprintstafetten i Italien

Orientering
Sverige avslutade den andra världscupomgången i Italien i sprintstafett med att springa in en fjärde plats. Men det var bara 4,5 sekunders marginal till tredjeplatsen och 10,1 sekunder upp till förstaplatsen.

Sverige är regerande världs-och europamästare i sprintstafett, så förväntningarna var höga inför dagens tävlingar. Och det såg länge lovande ut. 

Alva Sonesson, debutant i sammanhanget startade för Sveriges förstalag, men det var Karolin Ohlsson i Sveriges andralag som var första svensk in till växlingen.

– Det var kaos där ute, det var en djungel där jag jagade hysteriskt. Det var verkligen upp, fram och tillbaka. Jag försökte strunta i de andra och köra mitt. Jag tabbade mig efter varvningen då jag inte såg skärmen och fick jaga efter och löpa på. Jag ville vara första av svenskarna, det är viktigt, säger hon till SVT.

Emil Svensk tog vid efter Alva Sonesson i förstalaget och gjorde ett starkt lopp löpmässigt men en del misstag.

– Det svängde både i placeringar, gafflingar och tempo på olika löpare. Jag försökte ha koll på mitt eget lopp, men det är svårt när det är många runtomkring. Det var säkert fyra, fem, sex gånger jag fick göra tvärvändningar och försöka hitta bästa vägvalet, säger Emil Svensk.

Martin Regborn, som startat världscupen starkt, gjorde även han ett starkt lopp löpmässigt, men stod också för en del bommar.

– Vi bommade hej vilt i täten, flög fram och tillbaka, jag är inte alls nöjd med min sträcka men när de andra bommar så gör det inte så mycket. Det var skönt att ha med Tuomas Heikkilä som riktmärke där framme och så länge jag hade med honom så visste jag att vi har ett bra tempo. Sedan var det skönt att ligga först i slutet, det är stökigt inne städerna, säger Martin Regborn.

Martin Regborn växlade ut till Tove Alexandersson på sista sträckan. Tove gör även hon ett löpmässigt fint lopp men också kostsamma misstag framför allt vid den sjunde kontrollen och Sverige slutar på en fjärde plats.

– Allt var dåligt idag, det finns inte så mycket att säga, säger Tove Alexandersson till SVT.

Hur gick tankarna under loppet vid den sjunde kontrollen där du tappade en del tid?
– Jag tänkte fel, tänkte att den skulle ligga på den övre sidan. Men när det inte låg där var det bara att välja höger eller vänster ner till kontrollen och försöka hålla ihop resten av loppet.

Hur mådde kroppen idag?
– Piss. Det var verkligen inte min dag idag, inte mycket som stämde. Jag slet redan från början och ännu mer i slutet.

Schweiz tog hem vinsten. Simona Aebersold sprang sista sträckan för dem.
 – Det var en bra startposition, att börja lite efter och jaga. Jag gillar att jaga. Jag försökte hålla kontroll, planera, ta min tid och tryckte på sedan i slutet, säger hon.

Kalle Dalin, förbundskapten för Sverige summerar sprintstafetten:
– Vi är inte nöjda med en fjärdeplats, vi hade siktat högre än så. De flesta har gjort små misstag så det har sprungit i väg lite tid här och där för alla våra löpare i första laget. Vi får lära oss och ladda om.

Hur gick snacket inför idag?
– Vi tittade kort på det som hände igår, men försökte släppa det och titta framåt. Och göra ett bra jobb inför idag. Jag tycker vi har varit bra förberedda, sedan är det korta snabba beslut som man inte gjort bra och då blir det sekunder som springer i väg. Fast vi är med ut på sista sträckan och är med oss slåss om det så har vi fram dit lagt bort ganska mycket tid innan dess. Vi ska vara längst fram i en stafett och styra och ställa och det var vi inte idag. Utan vi har legat och jagat hela tiden och gjort små misstag och då får vi stryk.

Härnäst väntar VM i Skottland för det svenska landslaget, den 12-16 juli. Truppen väntas presenteras senare i nästa vecka.

Resultat sprintstafett, världscupen omgång 2 2024, Genua, Italien

  1. Schweiz, 1:00:54
  2. Finland, +4,7
  3. Tjeckien, + 5,6
  4. Sverige, +10,1 (Alva Sonesson, Emil Svensk, Martin Regborn, Tove Alexandersson)


Övriga svenska lag

14, Sverige lag 2, +2:26 (Karolin Ohlsson, Jonatan Gustafsson, Gustav Runefors Tilda Johansson)
17, Sverige lag 4, +2:54 (Emma Bjessmo, Max Peter Bejmer, Axel Elmblad, Frida Vikström)
Sverige lag 3, felstämpling
Sverige lag 4, avslutade inte tävlingen

Se alla resultat här. 


Karta över sträckorna 1 & 4

Karta över sträckorna 2 & 3

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter