03.08.2023

Sverige trea i medaljdrama

Orientering
Idag fortsatte världscupen i orientering med sprintstafett. Sverige startade med fyra lag och förstalaget blev trea efter en jämn kamp mot Tjeckien om andraplatsen. Sverige lag 2 placerade sig som inofficiell fyra eftersom bara ett lag räknas per nation.

Sverige lag 1 med Sara Hagström startade otroligt starkt och växlade först sekunden före Schweiz.

– Det var gött! Jag hade inte tänkt att kämpa för att vara först in, men Jonte vill säkert ha alla sekunder han kan få, säger Sara.

Sverige lag 4 med Vilma Von Krusenstierna var inne som tredje lag en minut efter ledarduon.

På andrasträckan sprang Jonatan Gustafsson bra i täten och ledde vid varvningen med några kontroller kvar. I mål var Gustafsson bara två sekunder efter Joel Hadorn och Schweiz.

– Det var det stabilt lopp, så det kändes bra, säger Jonatan

På tredjesträckan på tredjesträckan lyckades världsmästaren Matthias Kyburz och Schweiz dryga ut sin ledning med en minut till Sverige. Gustav Bergman skickade ut Emma Bjessmo på den sista sträckan som hade en bit upp och många jagandes lag bakom sig. Schweiz kunde springa ohotad in som segrare och kampen om andraplatsen stod till slut mellan Sverige och Tjeckien. På slutet kunde hemmanationen Tjeckien med Tereza Janosikova föras fram av den jublandes publiken och knipa silverpengen före Sverige.

– Hela loppet kände jag mig jagad bakifrån men jag tyckte att jag kom in i det bra. När jag kom in mot arena hörde jag att de närmare sig bakom och då kom en liten miss och då blev det en liten fight i slutet, säger Emma till Svensk Orientering.

Nu väntar en vilodag för löparna innan skogsdistanserna tar vid till helgen med medeldistans på lördagen och långdistans på söndagen. 

Alla tävlingar sänds på SVT och SVT Play. 
Medeldistans: lördag kl. 11 - 15.30 
Långdistans: söndag kl. 11 - 15.30

Bild: svenska laget med Sara Hagström, Jonatan Gustafsson, Gustav Bergman tar emot Emma Bjessmo i mål med en gruppkram Foto: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
IMG 2212
Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen
Fler nyheter