Rasmus Wickbom och förbundskapten Martin Hammarberg är glada efter målgång under en tävling i Kemi, Finland.

Bild: Caroline Karlsson

09.01.2023

Sveriges trupp till världscupen i Österrike

Skidorientering
Nu har skidorienteringslandslagets förbundskapten Martin Hammarberg tagit ut vinterns första landslagstrupp. Åtta damer och åtta herrar åker till Ramsau, Österrike, för världscuptävlande 9-11 januari.

Efter säsongens inledande tävlingar i finska Ylläs och norska Sjusjön så har nu vinterns första landslagstrupp i skidorientering nominerats.

– De som förväntats åka bra har åkt bra. Några yngre har tagit steg och man kan framhålla Jonathan Ståhl som visat fina takter. Han vann ju allt på JVM för två år sedan men hade det lite tyngre sin första seniorsäsong i fjol. Nu åker han som vi hoppats på men jag vill inte lägga någon press på honom, säger Martin Hammarberg.

– Elin Schagerström har också lyft sig ett hack. Precis som Jonathan är hon fortfarande U23-åkare och har chans på de medaljerna på framöver, fortsätter Hammarberg som också framhåller att alla starka och rutinerade tjejer i laget som tagit medaljer de senaste åren håller stilen.

Några som fortfarande är juniorer finns med i truppen till Österrike: Ella Turesson, Elsa Hermansson och Albin Gezelius.

Linus Rapp, som förra vintern tog sin första individuella medalj med bronset på EM medeldistansen, står över tävlingarna i Österrike.

– Hans plan är att stå över Österrike för att ladda för EM i Lettland och sedan världscuptävlingarna i Norge direkt efteråt. Linus har haft lite problem med sin mage och vill inte riskera att åka många tävlingar på höjd. Visst är det synd att han inte är med. Han är ju äldst i laget och en ledartyp men han måste bestämma själv vad som blir bäst för honom, säger Martin Hammarberg.

På gångna helgs tävlingar i Sjusjön var det stor norsk dominans på herrsidan. Det kommenterar Hammarberg så här:

– Det var ju lite trist men vi får ta revansch på dem i världscupen.

Tre damåkare som också kunde varit aktuella i truppen till Österrike är Magdalena Olsson, Tove Alexandersson och Hanna Lundberg som alla åkte i Sjusjön. Olsson har tidigare sagt att hon inte ska åka i landslaget men hela trion har flaggat för att det kan bli aktuellt med mer skidorientering framöver – också i landslagsdressen.

– ”Nästa år kanske” har de sagt. Det passar ju rätt bra i och med att VM i Österrike går i slutet av januari då. Kanske också att vi kan få med någon av dem i vinter också om det blir någon lucka i laget. Det vore jättekul om de vill åka. Tänker de sig att åka VM nästa vinter så är det bra om de åker något mer i vinter för världsrankingen också, säger Hammarberg.

Vad väntar tävlingsmässigt i Österrike?
– Troligtvis mycket åkning på öppna ytor, gult på kartan. Mycket breda spår tror vi också det blir så det blir höghastighetsorientering. För många av de yngre blir det här första gången i den här typen av skidorientering.

Gammal karta med spår i Ramsau.

Gammal karta med spår i Ramsau.

När de tre världscuptävlingarna i Österrike är över så åker de flesta i den svenska truppen vidare till Schweiz där ytterligare tre tävlingar körs. Såväl världscuptävlingarna som tävlingarna i Schweiz ingår i Ski-O tour.

Tävlingsprogram världscup/SkiO-Tour Österrike
Måndag 9 januari: Sprint

Tisdag 10 januari: Jaktstart
Onsdag 11 januari: Medeldistans

Tävlingsprogram SkiO Tour Schweiz
13 januari: Sprint

14 januari: Medeldistans
15 januari: Långdistans

Sveriges trupp till världscupen i skidorientering i Österrike 9-11 januari:

Damer
Elsa Hermansson, IFK Mora OK (U23)

Lisa Larsen, Alfta Ösa OK
Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik
Isabel Salén, I 19 IF
Frida Sandberg, Säterbygdens OK
Elin Schagerström, Garphyttans IF (U23)
Ella Turesson, OK Renen (U23)
Evelina Wickbom, I 19 IF

Herrar
Jonas Carlsson, Stora Tuna OK (U23)

Simon Eriksson, Umeå OK
Albin Gezelius, IFK Mora OK (U23)
Gustav Johnsson, IFK Mora OK
Gabriel Larsson, Gammelstads IF (U23)
Truls Lindholm, Sundsvalls OK
Edvin Nordström, Täby OK
Jonathan Ståhl, IFK Mora OK (U23)

Bildtext: Rasmus Wickbom, som dessvärre missar världscuppremiären i Österrike, och förbundskapten Martin Hammarberg. Bild: Caroline Karlsson.

Text: Johan Trygg

 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter