Tove Alexandersson

Bild: Johan Trygg

14.12.2023

SVT sänder Skidorienterings-VM från Österrike

Skidorientering
För första gången någonsin sänder SVT live från Skidorienterings-VM. Därmed får svenska folket bland annat följa Tove Alexanderssons jakt på nya framgångar. Världsmästerskapet äger rum i Österrike den 23-27 januari.

Skidorientering är en gren på uppgång, även om den kanske inte är så känd bland svenska folket. 1975 genomfördes den första VM-tävlingen i Hyvinge, Finland. Nio nationer deltog och Finland erövrade alla guldmedaljer. 2019 arrangerades VM i Sverige och det blev en svensk succé. Sverige tog hela fyra guld och fyra silver där Tove Alexandersson var suverän och summerade VM med två guld och två silver.  

Senaste VM arrangerades 2022 i Finland och de svenska åkarna kunde då summera ett guld, fyra silver och två brons.

2024 arrangeras VM i Österrike och det finns flera svenska medaljhopp att följa.
Nu är det klart att du kan se världsmästerskapet på SVT.  

– Att SVT väljer att sända från Skidorienterings-VM är förstås väldigt roligt och bra för sporten. Skidorientering är, precis som orienteringslöpning, en väldigt rolig och härlig TV-sport. Det är drama, nerv och många svenska medaljhopp att följa, säger Susanne Maarup, förbundschef på Svenska Orienteringsförbundet.  

För SVT blir det första gången ett världsmästerskap i Skidorientering visas.  

– Det här blir ett spännande test. En gång i tiden sågs orientering som en omöjlig TV-sport, nu görs fantastiska produktioner som når en stor publik och vi vet att det finns ett stort intresse för vintersport. Sen är det såklart en extra krydda att en stor stjärna som Tove Alexandersson är med och tävlar om VM-medaljerna, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

På Internationella Orienteringsförbundet gläds man åt en ökad räckvidd för Skidorientering.  

– Det är en milstolpe att vi lyckas introducera även Skidorienteringens internationella mästerskap på de stora nationella TV-kanalerna som vi ju vet har förmågan att samla miljonpublik och nå ut brett till befolkningen. Att succesivt introducera fler av orienteringens grenar för TV-tittarna är en del av det strategiska arbete jag i min roll på IOF driver för att utveckla sporten. Men det bygger på ett långsiktigt tätt samarbete med de Nationella förbunden, och där faktorer som hur framgångsrikt landslaget är betyder mycket för att få till sändningar i den hårda konkurrensen som finns mellan idrotter som vill synas, säger Henrik Eliasson, vd på Internationella Orienteringsförbundet.   

Det här är Skidorientering 
Skidorientering, eller SkidO som det också kallas, är en mycket fartfylld gren där den aktive hela tiden måste ta snabba beslut. Tävlingarna avgörs i ett tätt spårsystem med spår av olika kvalitet, som är redovisat på kartan.  

Om Skidorienterings-VM 
Var: Ramsau, Österrike 
När: 23-27 januari 

VM Skidorientering 
23 Januari – Sprint - 11:30-14:10 sänds i SVT
24 Januari – Jaktstart - 11:50-14:20 sänds i SVT
26 Januari - medeldistans - 13:00-16:00 
27 Januari - sprintstafett - 13:00-14:00

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter