Hanna Lundberg på SM 2023

Bild: Tilda Andersson

25.08.2023

Tekniskt kval till medel-SM i Sundsvall

Orientering
Utmanande och utslagsgivande banor avgjorde kvalen på SM i medeldistans. Det bommades friskt på de finskurna sluttningarna utanför Sundsvall och segrartiderna landade högt över förväntat.

Kvalheat A i D21 vann Tove Alexandersson med 3 minuter och 52 sekunder före landslagskollegan Elin Månsson. Alexandersson hade en kilometertid på 8 minuter och 52 sekunder vilket skvallrar om hur tufft det var ute i skogen idag.

I D21 gick tio löpare per heat vidare till final totalt kommer fyrtio löpare att mötas i morgonadegens A-final. Utöver Alexandersson vann även Johanna Ridefelt, Marie Olaussen och Hanna Lundberg varsitt kvalheat. 

Hanna Lundberg genomförde ett stabilt lopp och vann sitt heat överlägset.

Hur gick loppet?
– Det var ganska stabilt, en liten krok vid tvåan men sen så satt kontrollerna där jag ville så det känns tryggt.

Vad tyckte du om terrängen?
– Ja jag tycker det var brötigt som många var inne på men det är tekniskt svår så som en medeldistans ska vara. Så jag hoppas det kan vara så här imorgon också. Vi får se

Har du några tips på hur man bemästrar terrängtypen?
– Släpp aldrig kontrollen, fram med riktningen och plocka punkterna, det var så jag tänkte idag. Vi får se om det håller imorgon.

I herrseniorklassen var det tight om A-finalplatserna eftersom endast åtta av fyrtio löpare per heat gick vidare. De fem kvalheaten vanns av Viktor Svensk, Jesper Svensk, Martin Regborn, Anton Johansson och Jakob Andersson.

Karta: Martin Regborns segerlopp i kval, H21C. 

Imorgon kommer SM-löven i medeldistans att delas ut. Först ut av A-finalerna är de yngsta juniorklasserna som startar kl. 11:00. Vid 12:20 startar H20 och D20 och Kl 14.00 är det dags för seniorerna att ge sig ut i skogen. Tävlingen går att följa via speakerljud, liveresultat och webbsändning, här.

Startlistor final

Resultat kvalText och foto: Tilda Andersson, tilda.andersson@orientering.se 

 

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter