Tilda Östberg spurtar över mållinjen på SM-sprinten i Lund.

Bild: Johan Trygg

27.09.2023

Tilda Östberg redo för sprint-EM

Orientering
När sprint-EM i Italien avgörs nästa vecka så är Tilda Östberg en av svenskarna som visat bäst sprintform i sommar och höst. Stora Tuna OK-löparen ser fram emot och har stora förhoppningar på mästerskapspremiären som senior.

I ett starkt och rutinerat svenskt damlag till EM och världscupfinalen så är Tilda Östberg en av de med mindre erfarenhet av världscup och hon gör mästerskapsdebut på seniornivå. Med fina sprintresultat i sommar och höst så gör dock 22-åringen en intressant start på EM.

I slutet på maj tog Tilda silver på SM-sprinten i Lund, en sekund bakom vinnaren Vilma von Krusenstierna. När det var dags för SM i knockout-sprint i Umeå i början på juli så fick hon revansch när hon spurtade till seger, sekunderna före von Krusenstierna och Karolin Ohlsson.

När sedan Tilda blev trea på individuella EM-testen och dagen efter tog andraplatsen bakom Tove Alexandersson på knockouten så hade hon säkrat en plats i EM-laget.

Vi kollade läget med Tilda nu när EM närmar sig med stormsteg.

– Det känns bra, det är bara sista finslipen i träningen kvar. Jag har hållit mig frisk och skadefri, berättar Tilda efter en avslutad studiedag i Uppsala.

Gångna helg vann Tilda K22-klassen över 10 kilometer på Lidingöloppet. En indikation på att löpformen håller i sig.

– Jo, det gick bra men jag är egentligen inte helnöjd med hur det kändes. Men jag haft en lite hårdare träningsperiod nu så det var ändå lite väntat, säger hon.

Vad är bakgrunden till att det gått så bra på sprint i sommar och höst?
– Kanske dels för att jag gjort ett lyft fysiskt. Framförallt när det gäller löpning på hårdare underlag. Där har jag fått ganska tydliga kvitton på löptävlingar. Sedan blir det också bättre tekniskt ju mer sprint man springer.

Har du fokuserat mer på sprint i år?
– Tanken var det i början av året. Jag skulle åka till Italien på sprintläger. Men jag hade en ganska lång sjukdomsperiod och kom inte iväg på något. Det var egentligen vid sprint-SM i Lund som jag kom igång med sprint igen.

Tilda kommer nu med ett bra självförtroende till EM efter prestationerna på SM och EM-testerna.

– Jag tror det är viktigt att ha den tryggheten. Att jag gjort de här resultaten gör att jag inte behöver tvivla över formen. Men sedan gäller det att få till det där och då, konstaterar hon.

Hur ser mål och förhoppningar ut inför EM?
– Jag vet ju att jag kan springa väldigt bra om allt faller på plats. Samtidigt är det bara andra gången i landslagskläder som senior och mycket som är nytt. Men jag har höga förhoppningar om att det kan gå bra.

Tilda Östberg spurtar i mål på världscupsprinten i Borås i maj 2022.Tilda Östberg världscupdebuterade i Borås våren 2022 med en tiondeplats på den individuella sprinten. Foto: Johan Trygg.

Individuellt eller knockout, vilken disciplin gillar du mest?
– Jag skulle säga att jag tidigare var mer åt det individuella. Men nu efter SM, EM-testen och några knockout-träningar så känner jag mig nog allra starkast i knockout. Det är kul och det gäller att ha en taktisk plan.

När EM-äventyret i Italien är över så bär det iväg till Skottland och Euromeeting för Tilda och en stor svensk trupp för tre sprintrace och några träningar. Sommaren 2024 är det ju dags för sprint-VM i Edinburgh, Skottland.

– Både EM och Euromeeting är ju steg på vägen att försöka ta sig till VM. Det är absolut ett mål, avslutar Tilda.

Artikel om den svenska EM-truppen.

Text: Johan Trygg

Bildtext toppbild: Tilda Östberg spurtar till silver, en sekund från guldet, på SM-sprinten i Lund i somras. Foto: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Pallen under världscupen i Olten
Svensk vann världscupssprinten och Regborn trea
Hanna Lundberg Olten VC
Hanna Lundberg bästa svenska på världscupsprinten
Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Fler nyheter