Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien

Bild: Hugo Mattsson

16.05.2024

Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen

Orientering
Hon fick avsluta säsongen 2023 på bästa sätt i Skottland på Euromeeting med vinst på både knockout-sprint och individuell sprint. Såklart hade Tilda sett fram emot att komma tillbaka även i år, men stötte på ryggproblem redan tidigt under vinterträningen och efter förra veckans magnetröntgen kom svaret: två stressfrakturer i ryggen. Nu tvingas hon lämna återbud till nästa veckas världscuptävlingar.

I dag blev det offentligt att Tilda Östberg lämnar återbud till världscuptävlingarna i Schweiz och Italien på grund av skada. Det har varit en strulig vinter som kantats av både smärta i ländrygg och sjukdom. Genom att ha anpassat träningen och köra mycket alternativt hoppades Tilda att smärtan skulle försvinna men den gav sig inte.

– Jag hade på känn att något var fel även om jag inte trodde det var något mer än muskulärt. Men för några veckor sedan kände jag att det inte blir bättre och jag vill verkligen ha svar på problemet, berättar Östberg.

Hon fick till slut en tid för magnetröntgen som visade att hon hade två stressfrakturer på en kota i ländryggen. Troligen har det orsakats genom en överbelastning under vinterträningen.

– Det blev på något sätt en stress redan från början eftersom jag var ganska taggad på att komma igång och träna. Jag hade avslutat hösten väldigt bra och såg fram emot att försöka ta en plats till VM, säger hon och fortsätter;

– Jag fick en Covid-omgång som inte gav sig och försökte nog mest stressa ikapp med träning, vilket var helt fel metod. Då kom smärtan smygandes under tiden.

Nu ser den fortsätta säsongen oviss ut för Tilda Östberg i väntan på ett besök till en ryggortoped nästa vecka. Då kommer troligtvis tydligare besked om hur lång rehabtiden blir. Östberg känner att hon verkligen vill ge sig själv tid att bli helt bra.

Men den finns ändå ljusglimtar denna säsong också. För bara två veckor sedan fick hon vara med och vinna Tiomila med sin klubb Stora Tuna OK, något som gav inspiration och motivation att komma tillbaka.

– Det var en riktigt häftig dag för hela klubben så att det är verkligen något som jag tar med mig den här säsongen. Både inspirerande och något jag hoppas få göra igen, så man har något att jobba mot, avslutar Tilda Östberg med en gnutta positivitet.

Kalle Dalin, förbundskapten, kommenterar Tilda Östbergs skada: 

– Otroligt trist för Tilda att hon under en sprint-VM-säsong tvingas lämna återbud till världscupen och därmed även stänger VM-dörren. Backar vi till oktober och Euromeeting där hon i Edinburgh visade en nivå som matchar världens bästa är det så klart extra trist. Nu ska vi se till att Tilda får den hjälp och stöttning hon behöver så att hon kan komma tillbaka till sitt bästa igen. 

In istället för Tilda går på de individuella distanserna Frida Vikström och på knockout Ebba Berglin, båda debutanter i världscupen. 

– Jag blir rörd som ledare när jag meddelar reserverna Frida och Ebba om Tildas skada som leder till deras världscupdebut att deras första kommentar är typ "Nej, va trist för Tilda, hur mår hon?"

Toppbild: Tilda Östberg och Alva Sonesson spurtar i mål på EM i Knockout-sprint i höstas. Bild: Hugo Mattsson.

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter