USM 2022

Bild: Tilda Andersson

07.09.2023

Till helgen avgörs Ungdoms-SM i Blekinge

Orientering
8–10 september är det dags för höstens stora höjdpunkt för ungdomar mellan 15- och 16-år. I år arrangeras Ungdoms-SM i Blekinge med OK Orion som värd.

Under tre dagar genomförs tre tävlingar. Tävlingshelgen inleds med sprint i centrala Karlskrona på fredagen. På lördagen avgörs långdistansen och helgen avslutas sedan traditionsenligt med distriktsstafett på söndagen.

Den arrangörsmeriterade Blekingeklubben OK Orion står som värld för årets USM. Redan förra året var det tänkt att klubben skulle arrangera mästerskapet men pandemin försköt arrangemanget ett år framåt.

– Det har gått bra med förberedelserna, vi skulle haft USM redan förra året så banor har varit klara länge vilket underlättat planeringen för oss. I dagarna har vi börjat bygga skogsarenan och är nästan klara, så vi är redo att ta emot löparna, berättar Ulf Johansson som är en av två tävlingsledare.


Bild från USM-arenan under uppbyggnad. 

Över 500 ungdomar, ledare och medföljande från hela Sverige kommer till centrala Karlskrona och Jämjö för att springa och titta på Ungdoms-SM. 

– Det är 475 löpare anmälda bägge dagarna vilket är lite mer än vi trodde. De flesta kommer att bo på förläggningen som ligger på gångavstånd till arenan vid Jämjö, säger Johansson.

Ungdoms-SM inleds med sprint på fredag i centrala Karlskrona.

– Sprinten kommer att gå på Trossö. Det kommer bli stadssprint med ganska regelbundna kvarter, ett flertal innegårdar och lite kupering. Det kommer även att finnas en del konstgjorda hinder vilket gör sprinten ganska klurig, berättar Johansson.

På lördagen flyttar tävlingarna ut till skogen utanför Jämjö där långdistansen och distriktsstafetten kommer att avgöras under helgen.  

– Terrängen är lite speciell, det finns mycket berghällar och är ganska flackt. Mellan höjderna kan det vara ganska tätt, det är mycket växtlighet så här efter sommaren. Om man har tränat här under våren kommer det vara lite skillnad på framkomligheten och sikten nu.

Har du några tips till ungdomarna som ska springa?

– Ta det lugnt, det handlar inte så mycket om att springa fort utan mer om att springa rätt. Det är ganska klurig orientering i och med att sikten försämrats. Det är viktigt att hålla i riktningen annars finns risken att det blir parallellfel.  


JVM 2026 i Blekinge

Tidigare i somras blev det klart att OK Orion kommer att arrangera JVM 2026.  Ungdomarna som springer USM i år kommer att vara i rätt ålder för att bli uttagna till att springa JVM om tre år. OK Orion är i startgroparna inför planerandet av arangemanget men redan nu finns avlysta områden publicerade.

– Vi vet att sprinten på JVM kommer att gå på Trossön precis som USM-sprinten. USM-banorna är lite anpassade för att inte vara i närheten av det avlysta området för Junior-VM.

– Någon distans på JVM kommer också att gå ute på Torhamnslandet så det kommer finnas stora likheter med terrängen på USM.

 

Mer information om USM. 

Arrangörens intervju med banläggaren. 
 


Toppbild: Bild från fjolårets USM som gick i Stockholm, fotograf: Tilda Andersson. 

Text: Tilda Andersson

 

 

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter