Tiomila 2023

Bild: Tilda Andersson

Tiomila 2024 - ett steg mot ett likvärdigt tävlingsupplägg

Orientering
Under Tiomila 2024 kommer damkavlen för första gången att innehålla nattsträckor. Däremot blir det inte lika många som tidigare meddelats. I Tiomilas bulletin 2 framgår det att damerna kommer att ha två nattsträckor och totalt sex sträckor.

Nästa års Tiomila avgörs i Nynäshamn i södra Stockholm. Tävlingen kommer att använda samma arena som Tiomila 2018, men mycket i tävlingsupplägget har förändrats inför 2024 års arrangemang. Den andra bulletinen med information om det nya tävlingsupplägget publicerades fredag 6 oktober och innehåller en hel del nyheter. Läs Bulletin #2 här.

Förändringsarbetet kring Tiomila har pågått under lång tid och grundar sig i strävan mot ett likvärdigt Tiomila där både damer och herrar springer nattorientering. Nattorientering är en viktig del av budkavlens identitet och 2024 kommer natten för första gången att delas mellan herrar och damer.

Tidigare har Tiomilaföreningen meddelat att det nya upplägget på damkavlen kommer att innehålla tre nattsträckor och utökas från fem till sju sträckor. Efter synpunkter från klubbar runt om i landet är det nu bestämt att det blir två nattsträckor och fyra dagsträckor för damerna under Tiomila 2024.

– Vi vill att så många lag som möjligt ska kunna vara med och delta på Tiomila. Efter det tidigare beslutet har vi förstått att det finns en oro hos föreningar att de inta ska få ihop tillräckligt många nattlöpare. Därför väljer vi nu att ta det i mindre steg, förklarar Tiomilaföreningens ordförande, Michael Thulin.

Både Tiomilakavlen och Damkavlen kommer att innehålla en jaktstart, vågstart och omstart.  Damkavlen inleds med två nattsträckor och Tiomilakavlen inleds med tre dagsträckor. Därefter tar kavlarna en paus och startar om några timmar senare genom jaktstart. Lag som ligger mindre än 60 minuter efter ledande lag startar i jaktstarten. Arrangörerna räknar med att detta gäller merparten av lagen. Resterande lag startar i en vågstart efter jaktstarten.

– Vi har analyserat flera scenarion och kommit fram till att vågstarten skapar de bästa förutsättningarna för att så många lag som möjligt får känna på kavlekänslan och vara med i draget, vilket vi hoppas gör tävlingen roligare för fler, berättar Thulin.

Tiomila 2024 kommer att gå i samma terrängområde som det gjorde för fem år sedan. Dock har banlängderna för både dam- och herrkavlen justerats inför det kommande arrangemanget. Detta för att erbjuda en mer likvärdig tävling för damer och herrar.

– Även denna förändring grundar sig i arbetet kring likvärdighet. Det blir något längre för damerna och några sträckor är lite kortare för herrarna, säger Thulin.

I ungdomskavlen sker inga större förändringar nästa år. Däremot flyttar starten fram några timmar jämfört med tidigare år. På så sätt blir tiomiladygnet mer sammanhängande.

– Vi hoppas att en senare start ska bidra till att fler lag har möjlighet att delta på ungdomskavlen, säger Thulin.

Läs bulletin #2 här.
Mejla dina frågor kring arrangemanget till: info2024@10mila.se

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter