Tiomila 2023

Bild: Adam Segerslätt

07.12.2023

Tiomila återvänder till Finspång år 2025

Orientering
Det är nu bekräftat att Sveriges största orienteringsstafett, Tiomila, kommer att arrangeras i Finspång den 3–4 maj 2025. Huvudarrangörerna för tävlingen är föreningarna OK Denseln, OK Kolmården och Finspångs SOK, och man förväntar sig att evenemanget kommer att locka uppemot tiotusen deltagare och supportrar.

Tiomila har tidigare arrangerats i Östergötland två gånger under de senaste femton åren, nämligen i Finspång år 2010 och utanför Borensberg år 2012. Björn Persson, Medieansvarig och ansvarig för partnerskap, delar med sig av planerna inför arrangemanget:

Hur känns det att det är klart att ni kommer att arrangera Tiomila 2025?
– Det är fantastiskt roligt och mycket spännande att Tiomila återvänder till Östergötland och Finspång. Vi skulle haft  Tiomila i Valdemarsvik 2021, men det ställdes in på grund av pandemin, berättar Björn.

Hur har arbetet sett ut fram till nu?
– Arbetet har pågått i två år, men det har funnits osäkerhet kring hur arrangemanget skulle se ut. Vi har inte kunnat ingå avtal innan vi visste vad arrangemanget skulle innebära. Nu är vi överens med Tiomilaföreningen, kommunen och markägarna, vilket gör att vi äntligen kan meddela att vi kommer att arrangera Tiomila, säger Björn.

Vad är nästa steg?
– Nästa steg är att revidera kartan och bygga upp organisationen kring arrangemanget, inklusive att bemanna centrala funktionärsuppdrag. Sedan kommer vi att fortsätta arbeta med att sprida kunskap och skapa intresse kring arrangemanget, både i regionen för att etablera värdefulla partnerskap och naturligtvis för att locka till deltagande i tävlingen.

Inför arrangemanget år 2025 kommer samma arena att användas som vid föregående tävling i Finspång år 2010. Arenan användes även under O-Ringen i Kolmården 2019.

Varför väljer ni att använda samma arena?
– På Arena Grosvad finns redan mycket infrastruktur tillgänglig med bland annat sporthall och ishall samt skola och badanläggning. Att ha dessa förutsättningar ser vi som nödvändigt för att kunna arrangera en så stor tävling som Tiomila.

Delar av det tävlingsområde som användes år 2010 kommer att återanvändas vid Tiomila 2025, på så sätt behöver ingen ny karta ritas från grunden utan en befintlig karta kommer att revideras.

Vad kan löparna förvänta sig av terrängen där?
– Terrängen kommer att erbjuda en vacker Östgöta skog med varierande kupering, inklusive detaljrika och lite mer detaljfattiga områden. Vi tror och hoppas att terrängen kommer att bli utslagsgivande och tilltala de flesta deltagare.

Inför nästa års arrangemang som går i Nynäshamn utanför Stockholm sker en del förändringar kring upplägget av stafetterna. Bland annat kommer damerna för första gången att springa natt, och både damstafetten och Tiomilastafetten kommer att innehålla omstarter och avbrott under natten.

Kommer Tiomila i Finspång att följa samma koncept som i Nynäshamn?
– Vi kommer att följa det koncept som lanseras i Nynäshamn nästa år. Detta koncept kommer att testas och utvärderas under de kommande tre åren.

Representanter från arrangörsföreningarna samt Finspångs Kommun, fr v Sofia Westerberg OK Kolmården, Mats Annerfeldt KSO Finspångs kommun, Björn Karlsson OK Denseln och Mats Rosander Finspångs SOK.


Läs mer om arrangemanget på Tiomilas hemsida.


Text: Tilda Andersson 

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter