Nattorientering under Tiomila 2022.

Bild: Malin Dunfors/Svenska Orienteringsförbundet

04.05.2023

Tiomila i orientering – en likvärdig stafett

Orientering
Tre nattsträckor för damerna och damkavlen utökas till sju sträckor, denna förändring är ett viktigt steg för att uppnå likvärdighet.
Tiomila är orienteringsfesten som pågår under ett dygn, från dagsljus, i skymning vidare in i natten för att sedan avgöras under de tidiga morgontimmarna. Så har det varit sedan 1945, och så kommer det att förbli.

Men självklart ska Tiomila också följa med sin tid och hela tiden utvecklas, och därför är Tiomilaföreningen stolta att nu kunna presentera ett likvärdigt Tiomila, både för damer och herrar, med premiär 2024 i Nynäshamn.

När mörkret lagt sig på lördagskvällen och blivit natt blir det världspremiär för nattsträckor, tre stycken, för damerna i Tiomila. Men innan dess har herrarna klarat av tre sträckor under sen eftermiddag.

Efter de inledande tre sträckorna i herr- respektive damstafetten blir det ett kortare uppehåll innan herrarnas jaktstart startar, och det med den mytomspunna ”långa natten” för att sedan fortsätta under natten och avsluta med sista sträckan i dagsljus.

Damernas jaktstart sker när gryningen blivit morgon och då med ”långa dagen” för att därefter avslutas med ytterligare tre sträckor i dagsljus och målgång på tidig förmiddag.

– Det här är ett viktigt steg mot ett mer likvärdigt tävlingsupplägg som ligger helt i linje med regelverkets intention, säger Mette Brolinson, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet.

– Från förbundets sida ser vi fram emot att tillsammans med Tiomilaföreningen och kommande arrangörsföreningar arbeta för att både fler kvinnor och fler män ska vilja anta utmaningen och delta i någon av Tiomilas kavlar utifrån det nya upplägget.


De lag som halkat efter på de inledande tre sträckorna startar om i en gemensam vågstart i respektive stafett, allt för att behålla stafettkänslan.

– Tiomilas signum är nattorientering, och nu erbjuder vi det till alla, säger Martina Sundberg, ordförande i Tiomilaföreningen.


– Genom dessa förändringar tar vi inte bara ett stort steg mot likvärdighet utan även ett Tiomiladygn med full uppmärksamhet och fokus på respektive stafett med minimal överlappning, förklarar hon.

Självklart börjar Tiomila-dygnet som vanligt med ungdomsstafetten på lördag eftermiddag.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter