Förstasträckslöparna på Tiomila ger sig iväg uppför slalombacken på Vitberget.

Bild: Tilda Andersson.

25.05.2023

Tiomilastarten blev en mardröm för Sävedalens Emil Öbro

Orientering
Sävedalens AIK hade sitt danska nyförvärv Emil Öbro på första sträckan på Tiomila. Öbro med meriter från danska landslaget skulle ge göteborgarna en bra start på tävlingen, men första sträckan blev en mardröm för honom direkt från start. Fyra knäckta revben i ryggen, tappad karta och krossad kompass – så började tävlingen för Emil.

Den annorlunda starten på årets Tiomila i Skellefteå blev ingen rolig upplevelse för Sävedalens AIK:s Emil Öbro. När starten gått inne i ishallen Skellefteå Kraft Arena så slussades alla förstasträcklöpare ut och det var rejält trångt och samlat när löparna släpptes iväg.

Kan du berätta vad som hände när starten gått?
– Det var ju jättetrångt när starten gått. När vi sprungit 50 meter så var det en kille bredvid mig som blev knuffad och ramlade in i mina ben och så föll jag. Jättemycket folk bakifrån ramlade ovanpå mig, berättar Emil Öbro.

Fyra revben knäcktes i ryggen på Emil i samband med incidenten. Dessutom slog han i knät ordentligt, kompassen och pannlampan gick sönder och kartan for iväg.

– När jag reste mig var kartan borta men jag hittade den och bara sprang vidare.

Du måste haft fruktansvärt ont när du skulle springa vidare?
– I början hade jag så mycket adrenalin så jag bara fortsatte springa direkt och de första kilometerna kände jag inte av det så mycket. Sedan började det göra ont i ryggen, men när jag sprang var det mest knät jag kände av, berättar Öbro och fortsätter:

– Jag upptäckte inte att kompassen var trasig förrän jag missade första kontrollen jättemycket. Inget stämde. Då upptäckte jag att kompassen hade läckt. Men jag hade med extrakompass och fick plocka fram den.

Trots alla motgångar inledningsvis och en smärtande kropp så kämpade sig Emil igenom förstasträckan och växlade som 102:a, 9.16 efter täten.

Hur mår du nu?
– Jag tar jättemycket smärtstillande. Jag var sjukskriven två dagar från jobbet men igår (onsdag) åkte jag till jobbet men fick lite andra uppgifter än vanligt. Vanligtvis håller jag på med miljömätning. Det kan jag inte göra just nu, så jag får sitta på kontoret.

Emil Öbro.

Emil Öbro fick en mardrömsstart på Tiomilas första sträcka för sin nya klubb Sävedalens AIK. Foto: Sävedalens AIK.

Tiomila blev inte den upplevelse som Emil sett fram emot i sin nya klubb Sävedalens AIK. Tidigare representerade han OK Orion under många år.

– Det var tråkigt att vi aldrig fick chansen att visa vad vi kunde i år, säger Öbro.

Emil lagkompisar dock kämpade på och klättrade till slut till 47:e plats i mål. Det var förstås inte vad de hoppats på innan start med nummer 13 på nummerlappen.

Vad säger du om upplägget med starten inne i ishallen i Skellefteå?
– Det var onödigt att vi skulle starta där inne. Det var ju mycket ökad risk att någon skulle ramla. I vanliga fall är det ju två meter mellan varje led. Nu när starten gick när vi kom ur hallen var ju alla i en stor klunga. Det fanns inte plats för alla när vi började springa. Saker kan alltid hända men man borde minska risken i alla fall, säger Öbro och fortsätter:

– Det var inte bara jag som skadade mig. Jag träffade kanske ett tiotal vid sjukvården och det var många fler som ramlat men som inte kom dit

Individuellt siktade Emil den här säsongen på att ta en plats i det danska VM-laget men klarade inte det. När han repat sig från Tiomila-äventyret så har han dock ett nytt mål.

– Nu siktar jag mot sprint-EM i Italien i höst, säger han med bestämdhet i rösten.

Bildtext toppbild. Förstasträckslöparna på Tiomila ger sig iväg uppför slalombacken på Vitberget. Någonstans där nere har Emil Öbro rest sig efter att ha blivit översprungen efter startskottet. Foto: Tilda Andersson.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter