01.06.2024

Tove Alexandersson fyra i världscupsprinten i Italien

Orientering
Tove Alexandersson, som vann knockout-sprinten i första världscupomgången, tog idag några fel vägval på den svåra banan och slutade på en fjärdeplats. Efter en stark avslutning blev hon till slut 42 sekunder efter vinnaren Simona Aebersold.

Det var en varierad och tekniskt svår bana som väntade löparna vid den andra världscupomgången i Genua, Italien. 105 meter klättring och utmanande fysiskt. Svårläst vittnade flera löpare om. ”De djupa suckarnas dag”, kommenterade SVT:s Peter Jonsson.GPS-Tracking

Tove Alexandersson var snabbast av alla på slutet, men hade innan dess gjort några fel vägval och sprang in som bästa svenska på en fjärdeplats. 

– Det var svårt att se kartan, jag hade svårt att se var jag kommer fram och inte, det var samma sak förra helgen. Jag tittar på kartan men ser inte var jag kan ta mig fram och när jag inte ser vägvalen blir det svårt, säger hon till SVT.

Den tekniska banan gjorde att det var fullt fokus hela loppet igenom.

– Det fanns inget utrymme att fokusera på något annat än orientering och försöka se något på kartan.

Vilken del svårast på banan?
– Skogsdelen i början var en typ av orientering jag inte var van vid, sprintorientering i skog. Det var lite lurigt, men som jag tycker jag genomförde okej ändå. Sedan var det vid grottorna en passage jag trodde var stängd men var öppen, där tappade jag väldigt mycket tid.

Tove Alexandersson hade inför världscupen i Schweiz dragits med en förkylning. Idag kändes det bättre.

– Jag känner mig helt friskt. Men känner att jag skulle behöva få en träningsperiod för att komma i form igen. Nu ska det bli skönt att träna ordentligt efter det här.

Karolin Ohlsson blev näst bästa svenska med en 13:e plats.  

– Det var, riktigt ”hej och hå” idag. Kändes som man var ute i djungeln och härjade. Mittendelen var ganska bra för mig, när jag kom in i gränderna gick det bra. Sedan när jag vände på kartan skulle jag bara vänt, men sprang rakt fram och där tappade jag tid till den 16:e kontrollen. Annars tror jag det hade varit ett okej lopp, men jag tappade för mycket där.

Hanna Lundberg sprang in en placering efter Karolin. Efter loppet det en besviken Lundberg i SVT:s sändning.

– Det kändes dåligt idag. Glad att det gick fort. Men så lade jag en krasch och sedan har jag gjort det dåligt. Jag kom ned för en slänt och vid grusväg i en kurva så försvann fötterna, men det är en del av spelet; att stå på benen också. 

Vann gjorde Schweiziskan Simona Aebersold. Natalia Gemperle, även hon från Schweiz tog andraplatsen medan norskan Ane Dyrkorn spran in som trea.

– Extremt svårt idag. I början i skogen behövde man vara väldigt säker med sin orientering, jag gjorde några misstag ner och det var svårt att se alla vägvalsalternativ. Jag tog mig verkligen tid för att se vägvalen och tryckte sedan på hårt och det räckte, säger Simona Aebersold.

Imorgon söndag väntar sprintstafett. Sändningarna ser du i SVT. Sändningsstart: 15:30. Klicka här för att komma direkt till sändningen i SVT Play

Resultat
Världscupen deltävling 2 2024, Genua, Italien, sprint

  1. Simona Aebersold, Schweiz, 15:00
  2. Natalia Gemperle, Schweiz, +0:28
  3. Ane Dyrkorn, Norge, +0:30

 Svenska placeringar

4. Tove Alexandersson, +0:42
13. Karolin Ohlsson, +1:40
14. Hanna Lundberg, +1:41
18. Tilda Johansson, +1:53
20. Vilma Von Krusenstierna, +2:01
22. Josefin Tjernlund, +2:03
35. Emma Bjessmo, +2:15
38. Alva Sonesson, +2:19
43. Frida Vikström, +2:33

Se alla resultat här

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter