08.02.2023

Tove Alexandersson gör comeback i skidorientering

Skidorientering
I helgen finns Tove Alexandersson med i truppen till världscupen i skidorientering. - Jag har alltid velat komma tillbaka och tävla internationellt i skidorientering, säger hon.

Efter en höst och vinter med resor mellan Sverige och Alperna, och en avstickare för att springa ett vertiklallopp på Teneriffa, befinner sig Tove Alexandersson i franska alperna. Det är i den miljön hon trivs allra bäst och där varvar hon mellan att träna skidalpinism, längdskidor och löpning.

Hittills under säsongen har det inte blivit några världscuptävlingar i skidalpinism för Tove Alexandersson. Efter VM i orientering i somras fick hon problem med hälsenorna. 

– Det har inte fungerat så bra för hälsenorna med pjäxorna för skidalpinism, säger hon till Svenska orienteringsförbundet.

Tove Alexandersson har utmålats som ett av guldhoppen när skidalpinism finns med på programmet i vinter-OS 2026 i Milano och Cortina, men nu meddelar den mångsysslande orienteringsdrottningen att det inte blir något OS för hennes del.

– Det är synd, men jag har lagt ner planerna på OS, säger Tove Alexandersson.

Anledningen är inte bara problemen med hälsenorna, som hon hoppas snart ska vara över, utan framför allt att hennes favoritdistans inte kommer finnas med på OS-programmet. I en kommentar till SVT Sporten har hon tidigare varit kritisk till att distansen inte finns med:

– Det känns ju väldigt tråkigt. Att de bara har de korta, mer publikvänliga och kanske mer lättarrangerade distanser för tv-sändningarna under OS. Jag hoppas verkligen inte att sporten utvecklas åt det hållet. Det är ju egentligen de längre loppen som är grunden i skidalpinism och det var dem som jag hade ställt in mig på.

Hon poängterar att hon inte har några planer på att sluta med skidalpinism.
- Jag satsar fortfarande mot skidalpinism-VM i vinter, men det blir inget OS, säger hon.

Samtidigt öppnar också Tove Alexandersson dörren för en nysatsning på skidorientering. I helgen finns hon med i världscupstruppen som ska tävla i Norge. Senast hon fanns med i truppen var på VM i Sverige 2019.

– Jag har egentligen inte tränat specifikt skidorientering sista tiden, men jag har åkt några tävlingar i år på hemmaplan och i Norge när jag inte har kunnat åka så mycket skidalpinism som jag planerat. Jag har alltid velat komma tillbaka och tävla internationellt i skidorientering, säger hon.

Förbundskapten Martin Hammarberg ser positivt på att Tove Alexandersson åter finns med i truppen inför den avslutande världscupomgången.

– Det är jättekul såklart att hon vill fortsätta med skidorientering. Hon har ju visat förr att hon är bra, säger han.

Tove Alexandersson har tidigare vunnit tio VM-guld och tio EM-guld i skidorientering och den totala världscupen två gånger.

Nu öppnar hon också för att åka VM i skidorientering 2024.

– Jag är sugen på att åka VM nästa år och vill vara med och slåss om en plats. Det är tajt på damsidan med riktigt bra konkurrens, säger hon.

Samtidigt som Alexandersson säger att hon tar ett år i taget.

– Just nu är det mest fokus så att hälsenorna blir helt bra.

När det gäller orientering väntar bland annat VM i Schweiz i sommar, med inriktning skogsorientering, och EM i Italien i höst med inriktning sprint.

Tänker du satsa på orientering under året?

– Absolut, det är en väldigt rolig säsong i år med många fina tävlingar som jag verkligen ser fram emot. Jag hoppas kunna vara med på allt, säger hon.

Här är hela truppen till världscupsfinalen i skidorientering i Norge (9-12 februari):

Linda Lindkvist
Evelina Wickbom
Lisa Larsen
Frida Sandberg
Elin Schagerström
Isabel Salén
Tove Alexandersson
Elsa Hermansson

Linus Rapp
Rasmus Wickbom
Jonatan Ståhl
Truls Lindholm
Gustav Johnsson
Edvin Nordström
Albin Gezelius
Isak Lundholm

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter