06.08.2023

Tuff långdistans passade Alexandersson och Bergman

Orientering
För tredje tävlingen i rad så tar Tove Alexandersson hem segern på ett imponerande sätt. De svenska damerna fortsätter dominera med Sara Hagström på tredjeplats och Lisa Risby på femteplats på dagens världscuptävling. På herrsidan smällde Gustav Bergman till med en tredjeplats på den tuffa långdistansen.

Långdistans fick avsluta denna runda två av världscupen i Tjeckien. Att det skulle bli tufft för löparna kom inte som någon överraskning då damernas bana mätte 9.4 kilometer med 720 höjdmeter. För herrarna väntade 12.9 kilometer orientering med en stigning på svindlande 990 meter. Dagens terräng bestod av massor av djupa dalar krönta av massiva sandstensformationer. Idag var det en helt annan orienteringsteknik som krävdes för att hitta de olika vägvalsalternativen.

Tove Alexandersson visade storform och satte spiken i kistan och tog hem tre segrar och tre möjliga. Tove kopplade greppet tidigt i loppet och var ikapp tvåan Simona Aebersold vid tionde kontrollen. Sedan kom ett misstag av Tove och Simona gick ifrån.

– Jag sprang väldigt, väldigt bra fram tills jag kom ikapp Simona. Andra halvan var inte alls lika bra, jag är lite besviken över att jag inte höll ihop det hela vägen, säger Alexandersson efter loppet till SVT.

Tove Alexandersson springer i målTove Alexandersson vinner dagens långdistans. Foto: Hugo Mattsson

Men det var inte bara Tove som levererade idag. Tredje gången på prispallen denna vecka var Sara Hagström som blev trea på dagens långdistans.

– Detta var precis det jag tänkte jag skulle göra denna vecka, stabila lopp.

Berätta om dagens lopp?

– Det var väldigt mycket upp och ned, man kastas mellan hopp och förtvivlan på en sån här långdistans. Jag tyckte jag gjorde det bra idag och höll ihop det, men sen har jag en rygg som är väldigt strulig. Jag opererade den för några år sedan och den gör sig påmind.

Simona Aebersold, Tove Alexandersson, Sara hagströmPrispallen långdistans Simona Aebersold, Tove Alexandersson, Sara hagström. Foto: Hugo Mattsson

Lisa Risby gjorde sin sista internationella tävling i landslagsdräkten och avslutar med en suverän femteplats på dagens tävling.

– Det känns väldigt bra. Jag sprang ordentligt, skulle man kunna säga. Jag tänkte igenom mina val och försökte vara konsekvent i det. Jag gjorde inte heller några kontrollmissar och då blir det väldigt bra i den här terrängen för jag kände mig stark fysiskt, säger Lisa

 Lisa Risbys sista internationella tävling i landslagsdräktenLisa Risbys sista internationella tävling i landslagsdräkten. Foto: Hugo Mattsson

På herrsidan var det idag Gustav Bergman som stod för dagens bästa prestation och blev trea på den tuffa banan. Gustav sprang ett bra lopp men blev ändå ikappsprungen av dagens tvåa Matthias Kykurz.

– Jag blev förvånad när Matthias kom ifatt mig så tidigt. Sen hade jag en jättefin period i mitten av banan där jag låg och drog klungan. Sen kom klubban på slutet och då var det bara att försöka överleva sista 20 minuterna. Men det var stabilt och jag är nöjd, säger Gustav.

Vann gjorde norrmannen Kasper Harlem Fosser en minut och 15 sekunder före Matthias Kyburz och sex minuter och tre sekunder före Bergman.

Prispallen i herrarnas långdistans. Matthias Kyburz, Kasper Fosser, Gustav BergmanPrispallen i herrarnas långdistans. Matthias Kyburz, Kasper Fosser, Gustav Bergman. Foto. Hugo Mattsson

Nu är världscuptävlingarna avslutade här i Tjeckien och nästa stora internationella mästerskap för landslaget är EM i sprintdistans i Italien.

Fullständiga resultat och GPS-tracking

Övre bild: Sara Hagström intervjuas och Tove har precis gått i mål på långdistansen. Foto: Hugo Mattsson

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter