02.07.2024

Tuff svensk dag på JVM-sprinten

Orientering
Juniorvärldsmästerskapen i Tjeckien fortsätter med högt tempo och under dag två var det dags för den individuella sprinten. Bäst placerad blev Alma Svennerud på en tolfte plats, ett lopp som länge såg ut att klara en medalj.
Dagens sprint skulle avgöras i behagligt 18 gradigt väder i den lilla staden Stříbro i västra Tjeckien. Banorna startade med en längre vägvalssträcka genom stadens oregelbundna gator. Arrangörerna hade satt ut flertalet temporära staket för att göra det hela ännu svårare. En av de som hade bäst koll på detta var första startande av de svenska damerna, Alma Svennerud, Karlskrona SOK som inledde väldigt starkt.

– Jag tror att jag hade ett bra tempo för att hänga med i orienteringen och det var ett ganska tekniskt lopp när jag tittar på det i efterhand. Men om man har rätt tempo så känns det inte så svårt, så att jag har tyckt att det flutit på bra.

Det var en hel del vägvalsproblematik och tekniska moment där man fick värdera trappor i förhållande till längre löpväg. En rolig sprint tyckte Alma som bemästrade det bra tills hon kom in mot friidrottsarenan och sista kontrollen.

– Ja, men jag kommer in och läser faktiskt ganska mycket karta ändå, men får inte riktigt ihop det när jag börjar närma mig sista kontrollen som sitter inne på löparbanan. Där är en väldigt liten öppning i staketet och jag ser inte riktigt den och tänker att jag får ta ett annat vägval, men då springer jag in på ett vägval som verkligen inte är påtänkt, säger Alma och fortsätter.

– Så jag hamnade ju liksom i publiken och jag står där och fattar ingenting och vet inte vad jag ska ta mig till. Då springer jag tillbaka där jag kom från och hittar öppningen till slut men då har det gått 38 sekunder, säger Alma besviket.

Jämförelse med topp 6. På väg till sista kontrollen kämpar Svennerud om en pallplacering bara sekunder bakom. Efter missen är hon 40 sekunder efter i mål.  


Det blir en lärdom till framtiden och Alma konstaterar att hon nu kommer vara ännu mer noggrann på att orientera hela vägen in i mål. Trots det snöpliga slutet är hon nöjd med en 12:e plats och fokuserar nu på att ladda om till morgondagens långdistans som är den allra roligaste distansen, enligt henne.

Kontroll på torget i Stribro Foto: Petr HápKontroll på torget i Stribro Foto: Petr Háp

I herrklassen var det Linus Wernström, Växjö OK som stod för det bästa resultatet med en 16:e plats och är nöjd med det lopp han genomför.

– Ganska nära tekniskt optimalt lopp, tycker jag. Blev osäker på ett ställe där en kille tog en av damernas kontroll, så jag blev lite stillastående där i början. Jag gjorde så bra jag kunde med den formen jag har, säger Linus efter målgång.

Vid första radiokontrollen efter sex minuters löpning var Wernström 35 sekunder efter men sprang sedan riktigt bra och var bara till slut 47 sekunder efter i mål.

– Jag försökte att inte gå ut för snabbt. Jag visste att jag inte riktigt hade farten som krävdes så jag försökte bara göra det tekniskt rent hela vägen, berättar Wernström.

Linus Wernström sprintar genom Stribro. Foto: Petr HápLinus Wernström sprintar genom Stribro. Foto: Petr Háp 

Hur är den internationella konkurrensen?
– Jag kände speciellt det förra året, att det blir liksom som en chock. Konkurrensen är så mycket högre än vad den är i Sverige just på sprint. Så det är alltid svårast att hänga med på sprint, säger Wernström

Nu laddar det svenska gänget om för skogsdistanserna med att kolla lite gamla kartor och diskutera vad som blir viktigt att tänka på. Alla de svenska löparna har bra kvitto med sig från tidigare på säsongen och för Linus är taktiken självklar:

– Det är bara att sticka ut och springa snabbt och ligga långt fram i orienteringen.

Friidrottsarenan där målet var beläget Foto: Petr HápFriidrottsarenan där målet var beläget Foto: Petr Háp

GPS-Tracking
Herr
Dam

Resultat:

Herrar:

  1. Matthieu Buehrer, Schweiz 13.17
  2. Iver Dalsaune Thun, Norge +2
  3. Loic Berger, Schweiz +4
Svenska placeringar:
16. Linus Wernström +47
31. Ludwig Rosén +1.12
36. Axel Bratt + 1.19
39. Edvin Nilsson + 1.24
69. Odin Ek +1.52
74. Svante Selin +1.58

Damer:

  1. Michaela Novotna, Tjeckien 14.04
  2. Elli Punto, Finland 14.04
  3. Henriette Radzikowski, Schweiz +4
Svenska placeringar:
12. Alma Svennerud, +40
21. Klara Borg +55
31. Alva Björk +1.18
39. Emma Emilsson +1.33
41. Tuva Östangård +1.37
50. Elsa Hedin +2.03

Toppbild: Linus Wernström och Alma Svennerud Foto: Tomas Yngström
Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter