19.04.2024

Tullinge SK är flest på Tiomila

Orientering
Tullinge SK är en av de största klubbarna vid årets upplaga av Tiomila som avgörs i Nynäshamn den 4–5 maj. Klubben deltar med imponerande fem damlag, fem herrlag och fem ungdomslag, vilket sammanlagt nästan motsvarar 100 löpare.

Nästan 100 löpare från Tullinge SK springer Tiomila 2024, foto Tilda Andersson. 

Som så många andra idrottsföreningar, upplevde Tullinge SK en nedgång i antalet tävlingsaktiva löpare efter pandemin. För att vända trenden och stärka gemenskapen inom klubben, beslutade de att ställa upp med flera lag när Tiomila går i Nynäshamn.

– Initiativet kommer från vår styrelse från början, och eftersom det är nära Stockholm ville vi satsa ordentligt, förklarar Ellinor Fryxell som ingår klubbens tiomilagrupp som har i uppgift att bland annat locka löpare till lagen, ordna stafettträningar och peppa löpare under tävlingsdygnet.

– Det har varit på tal länge att försöka få tillbaka löpare som inte varit med på aktiviteter under senare år. Tiomila i Nynäshamn kändes som ett bra tillfälle att liksom försöka dra in folk. Man gör något tillsammans, och det är lättare att få folk att vara med på det än en individuell tävling. Det blir lite mer som en kul grej med allt som är runtomkring, fortsätter Ellinor.

Under pandemin förlorade klubben många tävlingsaktiva, men nu ser man en möjlighet att få ut medlemmarna på tävlingarna.

– Vi har headhuntat folk som vi tänker skulle kunna passa på en sträcka eller vilja vara med. Sedan har vi peppat dem väldigt mycket, till exempel, "du kommer klara den här sträckan" eller "du är riktigt bra på att springa och kommer passa på den här sträckan", eller "du har ju tränat mycket natt nu, kom igen och spring den här, berättar Lina Matthews som också ingå i tiomilagruppen.

För att locka nybörjare och återvändare har klubben tagit ett nytt grepp.

– Det är ett gäng som aldrig har kört stafett tidigare eftersom de känt att de inte vågar, men nu tänkte de att grejen med den här satsningen är att få runt laget, inte att prestera, och att det är en kul grej med klubbgemenskap, förklarar Lina.

– När det kommer till återvändare så har vi några stycken hos damerna, medan det däremot är riktigt många på herrsidan. Många äldre herrar taggar varandra väldigt mycket; om den ena springer så springer den andra också, fortsätter Ellinor.

Klubben kommer ställa upp med två toppade herrlag, två toppade damlag och ett toppat ungdomslag. Övriga lag hålls jämna för att alla ska få chansen att delta.

Frågor kring vem som ska springa vilka sträckor, speciellt nattsträckorna, har varit en utmaning, speciellt på damsidan där de två första sträckorna för första gången går på natten.

– Intresset för att springa under natten finns där, men det har varit svårare att fylla första sträckan eftersom den både är natt och lång, kommenterar den andra representanten. Men vi har också reserver redo för dessa sträckor, säger Ellinor. 

Inte nog med att klubben ska ordna logistiken för 15 stafettlag, så är Tullinge SK även medarrangör till årets Tiomila.

– Det har varit ett pussel att få ihop alla, vi håller fortfarande på att pussla lite med att få ihop bemanningen för vätskan. Men det är även därför vi har valt att gå ut med lagen väldigt tidigt så att man vet vilken sträcka man springer och när man har möjlighet att jobba under dygnet, berättar Lina.

Med nästan 100 löpare och nästan lika många deltagare i form av ledare, supportrar och arrangörer är Tullinge SK en av de största klubbarna under Tiomila 2024.


Se bilder från Tullinge SKs tiomilaträning vid Brantbrinks Idrottsplats i Tullinge nedan:

 Text och foto: Tilda Andersson  

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Jonatan Gustafsson tillsammans med segraren Joey Hadorn och trean Tuomas Heikkilä.
Stark andraplats för Jonatan Gustafsson i världscupen
Schweiz Världscup Kval 24 Maj Hugo Mattsson 4282
Tio svenska löpare vidare från kvalet i knockout-sprinten
Fler nyheter