rena veteran-SM 2023

Bild: Calle Olsson

11.09.2023

Utmanande banor i tuff terräng när veteran-SM avgjordes i Tiveden

Orientering
När veteran-SM arrangerades under helgen den 8-10 september lockades tusentals orienterare till de djupa och mytomspunna skogarna i Tiveden för att göra upp om medaljerna. Tufft, utmanande och härligt var den relativt samstämmiga bilden hos deltagarna när tävlingsdagarna summerades.

Tuffa banor och terräng på veteran-SM på TivedenTuffa banor och terräng på veteran-SM på Tiveden. Foto: OK Tiveden

Den första tävlingsdagen, sprintdistansen, avgjordes dock i urban miljö utan särskilt stark kupering och utan krävande växtlighet på marken. Deltagarna bjöds nämligen in till sommaridyllen Askersund vid norra Vättern där de fick rusa runt i stadskärnan.

Dagen därpå var arenan belägen vid Stenkällegården, vandringsledens Bergslagsledens sydligaste punkt, där en tuff utmaning väntade de anmälda deltagarna. Medeldistansen bjöd på en sugande undervegetation bestående av blåbärsris, en inte alldeles blygsam kupering och tekniska utmaningar i detaljfattig terräng. Det var något som bekräftades av de allra flesta deltagarna, bland andra Lena Norrman från skånska IS Kullen och Eva Tykesson från skånska Rävetofta OK.

– Skåne är inte så platt som många kanske tror, så vi är vana vid att springa i backar. Men trots det var det var tufft, mycket tufft, och svårt i dag, konstaterar Lena Norrman.

– Ja, det var ganska svårt, det fanns inte så mycket att läsa på så kompassen var viktig, säger Eva Tykesson.

Svårigheterna och motståndet terrängen bjöd på förtog dock inte det roliga, menade duon, som var rörande överens om att de haft en fin dag i skogen.

Bild: Lena Norrman, IS Kullen och Eva Tykesson, Rävetofta OK. Fotograf: Calle Olsson. 

Mycket folk på tävlingen

Kjell Nero från Småland, tävlandes för Nässjö OK, hade en nästan identisk åsikt som Lena och Eva avseende tävlingen.

– Det var utmanande så väl fysiskt som tekniskt men framförallt var det jättehärligt och jättefint. Jag gjorde visserligen ett parallellfall men det kan jag inte skylla på skogen eller kartan, där har jag bara mig själv att skylla, säger han.

– Sen är det roligt att se att det är så mycket folk här, det är lite mäktigt, fortsätter han.

Bildtext: Kjell Nero, Nässjö OK. Fotograf: Calle Olsson. 

Under de tre dagarna noterade arrangörerna lite fler än 4 000 målgångar där medeldistansen var mest populär med 1 750 registrerade löpare i mål.

”Vildaste i sin art”

För övrigt kan noteras att enligt ett citat som fanns tryckt på kartan för medeldistansen lär upptäcktsresanden Eric von Rosen år 1942 ha utbrustit: ”Tiveden, det vildaste i sin art som jag sett i fyra världsdelar”.

d50 banan på medeldistansenD50-banan på medeldistansen

Text: Calle Olsson  

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter