Utsikt mot havet från Ögeltjärnsberget, Örnsköldsvik

Bild: Örnsköldsviks kommun

14.07.2023

VM 2027 tillfaller Ungern

Orientering
Under IOF:s styrelsemöte under VM i Schweiz beslutades det att VM 2027 tillfaller Ungern. Sverige var en av två nationer som ansökt om att få arrangera mästerskapet.

Internationella Orienteringsförbundet (IOF) har granskat Ungerns och Sveriges ansökningar noggrant och den återkoppling vi har fått är att det var två jättebra ansökningar med bra upplägg. Det som avgjorde till Ungerns fördel är att VM 2025 arrangeras i Finland, i nordisk terräng. IOF har tryckt på att det är viktigt att ha VM i olika terrängtyper. Ett VM I Ungern betyder mycket för utvecklingen av elitorientering i centrala Europa, på samma sätt som ett VM i Finland betyder mycket för de nordiska länderna.

Det finns dock stora möjligheter för Sverige att få VM 2029.

Svensk Orientering Events AB, arrangörsföreningarna och Örnsköldsviks kommun såg fram emot ett VM i Örnsköldsvik 2027 men gläds nu åt Ungerns vägnar.

- Vi är såklart besvikna på att inte tilldelas evenemanget, det är något vi jobbat hårt för och vi som varit inblandade anser såklart att vi bidrog med ett mycket bra koncept. Således kan vi bara gratulera Ungern till värdskapet, vi får se fram emot mycket bra tävlingar i Ungern 2027, säger Claes Forsberg VD för Svensk Orientering Events AB.

- Nu ska vi utvärdera tillsammans med IOF vilka områden vi behöver utveckla för att bli ännu bättre och dra lärdomar till framtiden. Det är för tidigt att säga om vi kommer ansöka med detta koncept till 2029 men vi ska såklart dra nytta av det arbete som gjorts på ett eller annat sätt.

Att arrangera internationella mästerskap ligger i linje med Svensk Orienterings strategi, Kompassriktning 2030. Sverige ser fram emot att arrangera världscup på Idre Fjäll 2025 och Junior-VM i Karlskrona 2026.

Internationella Orienteringsförbundets nyhet om VM 2027

RELATERADE NYHETER

: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
Fler nyheter