16.07.2023

VM-brons i stafett till de svenska herrarna

Orientering
Efter tre stabila lopp kunde de svenska herrarna titulera sig som bronsmedaljörer under dagens skogsstafett på VM i Schweiz. Sverige var tvåfaldiga regerande mästare inför dagen men kunde inte rå på hemmanationen som överlägset tog hem guldet.

Albin Ridefelt inledde herrstafetten med en stabil sträcka. Han låg långt fram i tätklungan och tog kommandot mycket. Ridefelt växlade som trea bakom Lettland och Norge, +00.12.

– Det var ett jättebra lopp. Jag tog det lugnt och kontrollerat, berättade Ridefelt för SVT Sport.

På den andra sträckan hade fem lag ett försprång till övriga nationer. Lettland fick släppa tidigt och fyra lag återstod i medaljkampen. Sveriges andrasträckslöpare Gustav Bergman tappade tid löpmässigt på schweizaren Joey Hadorn som utökade ledningen. Bergman växlade som trea tätt följd av Finland som avslutade starkt, +02.21.

– Det var tufft. Jag hade inte mycket kvar i benen. Jag tycker att jag sprungit bra men tappade tid på några sträckor. När jag kom in på arenan för sista varvet var jag rökt, sa Gustav Bergman till SVT Sport.

Emil Svensk genomförde den sista sträckan bra och tog in tid på framförvarande Finland. Norge hade det tufft på sträckan och tappade vittringen på medalj tidigt. Schweiz korsade mållinjen som överlägsna segrare. Finland tog silvret och Emil Svensk tog i mål Sverige som bronsmedaljörer, +00.57. 

– Det var tufft och jobbigt, precis som vi förväntat oss. Jag gjorde det jag kunde i alla fall, så det var bra att hålla ihop det, säger Emil Svensk till SVT Sport.

De svenska herrarna var nöjda med bronset som blev herrarnas enda medalj under mästerskapet.

– Vi har gjort vårt bästa och nu står vi här med en bronsmedalj. Det får vi vara glada över, säger Gustav Bergman till SVT Sport.

Resultat herrarnas stafett: 

1. Schweiz  
2. Finland 
3. Sverige 
4. Norge 
5. Frankrike 
6. Tjeckien 

Se alla resultat här

Bild: Fredrik Tanfara 
Text: Tilda Andersson 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter