August Mollén vid SM i knockout-sprint i Göteborg 2022.

Bild: Johan Trygg.

26.05.2023

VM-medaljören siktar på första SM-medaljen

Orientering
Vi kan förvänta oss täta sekundstrider om medaljerna på lördagens sprint-SM i Lund. En som siktar på att knipa sin första SM-medalj som senior är förra årets VM-silvermedaljör i knockout-sprint, August Mollén, OK Denseln.

På förra årets SM-sprint i Göteborg blev August Mollén fyra på sprinten och sexa på knockout-sprinten. På det sistnämnda loppet låg han först in mot sista kontrollen på finalen men "klantade till det” och slutade sist.

– Det där har grämt mig en del, säger August Mollén.

På den individuella sprinten dagen efter i fjol blev han sedan fyra bakom medaljtrion Ruslan Glibov, Gustav Bergman och Martin Regborn.

I morgon går han förstås för medal,j precis som hans kompis Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro-löparen som tog VM-bronset bakom August.

– Jag och ”Jonte” pratade om det. Vi har inga SM-medaljer men silver och brons på VM. Vi måste lösa det, säger Mollén och skrattar.

– Målet är pallen men det beror ju inte bara på mig utan också hur andra presterar. Men formen är bra. Det har fungerat bättre och bättre den senaste veckorna. Det gäller att tekniken stämmer. Jag tror det kan bli lite klurigt där i Lund, lite som på VM i Danmark i fjol med en del innergårdar. Jag tycker jag har förberett mig bra på vad som väntar.

Tillsammans med Jonatan Gustafsson och förbundskapten Kalle Dalin var August häromveckan i Skottland för att reka och göra de första förberedelserna inför sprint-VM 2024.

– Jättekul dagar och nyttigt inför nästa år. Det var också bra träning inför SM med två sprintpass per dag, berättar han.

Mollén och Gustafsson hör till favoriterna. Så givetvis också fjolårstvåan och VM-tvåan Gustav Bergman, OK Ravinen. Fler favorittippade: Axel Elmblad, Bredaryds SOK, Axel Granqvist, OK Ravinen, Martin Regborn, Hagaby GoIF, Tim Robertson, Bromma-Vällingby SOK, Jens Rönnols, Järla Orientering och världsmästaren från 2021 Isac von Krusenstierna, OK Kåre.

På damsidan vann Hanna Lundberg före Tove Alexandersson i fjol. Duon kommer inte till start i år då deras VM-förberedelser pågår nere i alperna. Bronset i fjol gick till Alva Sonesson, Falköpings AIK SOK, som står på start även i år.

Bland favoriterna i år finns bland annat följande: Förra årets femma Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK, Amanda Kleijn, Södertälje-Nykvarn OF, Lina Strand, Göteborg-Majorna OK (stämplade fel i fjol), Eef van Dongen, Västerviks OK (VM-bronsmedaljör i knockout-sprint), Vilma von Krusenstierna, OK Kåre och förra årets fyra Tilda Östberg, Stora Tuna OK.

Totalt är 464 anmälda i de sex SM-klasserna.

Startlistor kval.

Finalerna livesänds via webben. Se länk på Eventor.

Liveresultat via: http://live.orientering.se/

Bildtext toppbild. August Mollén är VM-silvermedaljör men saknar SM-medalj som senior. I morgon får han en ny chans på SM-sprinten i Lund. Foto: Johan Trygg.

Text. Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter