Jonatan Ståhl och Magdalena Olsson avslutade VM  i skidorientering med silver i mixstafetten.

Bild: Johan Trygg

27.01.2024

VM-silver till Magdalena Olsson och Jonatan Ståhl

Skidorientering
VM i skidorientering avslutades på lördagen med mixstafett där det svenska förstalaget med Magdalena Olsson och Jonatan Ståhl åkte hem ett silver. Guldet gick till Norge och Schweiz tog brons fem sekunder bakom Sverige.

Det har varit ett mycket framgångsrikt VM i skidorientering för den svenska truppen. I den avslutade mixstafetten var både Sverige lag 1 med Jonatan Ståhl och Magdalena Olsson och lag 2 med Albin Gezelius och Linda Lindkvist med i medaljkampen (ett lag per land räknas).

Gezelius hoppade dock över näst sista kontrollen på femte sträckan, hans tredje varv, och därmed var laget borta ur matchen.

Växling efter första sträckan där Sveriges båda lag låg tillsammans Bild: Johan Trygg.Växling efter första sträckan där Sveriges båda lag låg tillsammans Bild: Johan Trygg.

Mixstafetten bjöd på blixtföre. Efter gårdagens regn frös det på under natten och tävlingen avgjordes i solsken och mycket snabbt före.

Åt Norge fanns inget att göra den här dagen. Duon Jörgen Baklid (som tagit guld varje dag i mästerskapet) och Anna Ulvensöen (som tog guld i går) var överlägsna och vann med 52 sekunders marginal till Sverige. Kampen om silver var dock spännande in i det sista där Eliane Deininger för Schweiz gav sig ut tre sekunder före Magdalena Olsson på sista varvet.

På slutet var dock Olsson säker på sin sak och säkrade svenskt silver.

– Jag kände mig väldigt starkt fysiskt i dag. Jag läste kartan på sista varvet och hade koll på läget och sedan var det bara att spurta, berättar hon och fortsätter:

– Tyvärr blev det en ganska rejäl bom på första varvet men sen har jag åkt jättebra. Men det var synd för vi tappade ju hänget på Norge där.

Hur upplevde du tävlingen Jonatan?
– Det var kul och tufft i dag, jobbiga backar som man måste klippa varje varv.

Gjorde du några misstag?
– Nej, inga orienteringsmisstag men på ett ställe försökte jag gena och sjönk ner i snön och blev stående några sekunder. Då tappade jag några meter på de framför men annars gick det bra.

Resultat
VM mixstafett, Ramsau, Österrike

  1. Norge lag 1 43.10
    Jörgen Baklid, Anna Ulvensöen
  2. Sverige lag 1 44.03
    Jonatan Ståhl, Magdalena Olsson
  3. Schweiz lag 1 44.08
    Nicola Müller, Eliane Deininger

Officiellt resultat

Se banor och tracking på IOF:s sajt

Bildtext toppbild: Jonatan Ståhl och Magdalena Olsson avslutade VM  i skidorientering med silver i mixstafetten. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter