05.07.2023

VM-stafetten i preO blev en jämn kamp

Precisionsorientering
Först ut för Sverige i den öppna klassen var William Rex som växlade över med 10 av 10 rätt. Efter stafettens 99 minuter stod det klart att det skulle krävas full pott för samtliga tre lagmedlemmar för att rå på Tyskland som till slut tog hem segern.

Stafettdisciplinen i preO är likt orienteringslöpning på två vis: tre sträckor och masstart. I den öppna klassen har de tävlande 99 minuter att disponera mellan de tre lagmedlemmarna för att hinna lösa 10 uppgifter var. När man växlat ut nästa lagkamrat så har man också en tidskontroll att klara av. När sista löpare är klar så räknas eventuella fel om till tilläggstid och sedan ska sistasträckslöparna lösa ytterligare en tidskontroll i jaktstartsordning där minst tilläggstid startar sist.  

För varje fel man har på sina 10 preO-uppgifter ges 60 sekunders tillägg och för varje fel i tidskontrollerna får man ett tillägg på 30 sekunder.

stafettresultaten förklaratResultatet från stafetten förklarat.

Stafetten på VM blev en jämn historia. Tyskland lyckades med full pott, 30/30 rätt, med endast ett fel på tidskontrollerna. Det gjorde att de var sist ut på den sista publika tidskontrollen och behövde göra minst ett misstag för att tappa greppet om segern. Italien gjorde också tre fina sträckor med endast ett fel på preO-delen och alla rätt på tidskontrollen och låg tvåa. I den sista och avgörande tidskontrollen gick löparna fram en och en för att lösa de sista 5 uppgifterna inför en tyst men förväntansfull åskådarskara. PreO är kanske inte känt för att vara den mest publikvänliga sporten men här fick man som publik se hur de tävlande noggrant studerade kartan innan de gav sina svar följt av en grön flagg om det var korrekt och röd om det var fel.

Förväntansfull publik vid sista tidskontrollen. Foto: Hugo Mattsson

I den öppna klassen svarade de nio bästa lagen alla rätt på uppgifterna och endast tiden skiljde, vilket gjorde det svårt att avancera. Trots detta lyckades Anders Höije och Sverige gå om Storbritannien och slutade på en femteplats. En halv sekund bakom hittar vi Storbritannien och Finland på en delad sjätteplats.

En koncentrerad Anders Höije vid sista tidskontrollen Foto: Hugo Mattsson

I P-klassen var det ett favorittippat Sverige som startade med Inga Gunnarsson på förstasträckan. Inga hade problem med några uppgifter varav en kontroll där stämplingen inte registrerat vilket tyvärr resulterade i ett tidstillägg. Men på andra och tredjesträckan hade Sverige gårdagens etta och tvåa så än var det inte över. När det var dags för sista tidskontrollen låg Sverige tvåa och Michael satte alla rätt för en jublande publik när det bara var ett lag kvar, Finland. Finländaren Pekka Sippä bommar första och tar lång tid på sig, han bommar sedan även tredje och fjärde vilket öppnade upp för svenska laget. När han sätter sista så har ändå Finland en marginal på 46 sekunder och tar hem P-klassen före Sverige.

Micheal Johansson efter full pott på sista tidskontrollenMichael Johansson efter att ha säkrat en andraplats. Foto: Hugo Mattsson

Trots högre ambitioner så var de flesta svenska löparna nöjda med sina prestationer och resultatet från stafetten. Idag fortsätter preO-VM med den sista disciplinen TempO som inleds med kval på förmiddagen och final på eftermiddagen. I tempO är det endast tidskontroller som de tävlande ska lösa och det är sex löpare från den svenska truppen som fått chans att visa vad de går för.


Startlistor och resultat hittar ni här.

Översta bilden: Det svenska laget med Inga Gunnarsson, Ola Jansson och Michael Johansson blir tvåa i P-klassen.
Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Den svenska truppen på PreO-EM i Finland med dagens silvermedaljör Ola Jansson i mitten av främre raden.
EM-silver till Ola Jansson
Fler nyheter