Martin Regborn, Albin Ridefelt, Johanna Ridefelt, Elias Kuukka och Karolin Ohlsson ler framför kameran på väg upp på vulkanen Teide på Teneriffa.
12.01.2023

VM-träning i långa backar pågår

Orientering
Fem svenska landslagslöpare är just nu på Teneriffa och tränar inför sommarens VM i Schweiz. Den svenska kvintetten som tränar på kanarieön är: Albin och Johanna Ridefelt, Martin Regborn, Jonathan Gustafsson och Karolin Ohlsson.

– Vi fick höra att Finlands skulle hit genom deras tränare Thierry (Gueorgiou). Vi har ju fortsatt mycket kontakt med honom sedan hans tid som tränare före Sverige. De hade ett bra upplägg som vi hängde på, berättar Albin Ridefelt när vi når honom på telefon på onsdagskvällen.

– Vi har det fint här nere. Idag var vi nästan hela vägen upp på berget Teide, fortsätter Ridefelt.

Teide är en vilande vulkan på Teneriffa som med sina 3 718 meter är Spaniens högsta berg. Det är också världens tredje största vulkan.

De fem landslagslöparna som är på plats är som sagt Albin och Johanna Ridefelt, Karolin Ohlsson, Martin Regborn och Jonathan Gustafsson. Dessutom bor också Karros klubbkompis i Järla Orientering, Filipa Rodrigues, landslagslöpare för Portugal, med det svenska gänget.

– Vi har hängt på mycket av Finlands träning här nere. De är här med ett stort gäng, både senior- och juniorlandslaget. Större delen av norska A-laget är också här, berättar Albin Ridefelt.

Finns det några bra kartor på ön?
– Det har ritats några kartor precis nyss, i december var några finländare här och ritade inför det här lägret. Det som är bra är ju framförallt kuperingen här, som är relevant med tanke på VM i Schweiz i sommar.

Förhållandena för bra träning har så här långt varit perfekta.

– Vi har verkligen haft tur med vädret, runt 20 grader och knappt något regn. Upp på berget idag var det dock kallare, kanske nollgradigt.

Hur ser träningsdagarna ut?
– Vi har kört ganska mycket med Finlands upplägg. Vi har genomfört skogsträningarna med dem, oftast ett om dagen och så kör vi ett pass själva. De har också ett gäng som har sprintfokus och där har Jonathan varit med och genomfört en del sprintpass med dem.

Hur går träningen för dig själv?
– Jag har ju haft lite strul med en ljumske sedan i höstas men jag börjar få lite ordning på det nu. Jag är inte helt igång som jag vill vara men det är ju toppen att kunna vara här och springa i värmen på bra underlag, slippa halka och så. Det känns att det är på rätt väg och det är lång tid kvar till VM, det är ingen stress, berättar Albin Ridefelt som har en plats till medeldistansen på VM säkrad efter sitt EM-guld på distansen i somras.

Vad säger du om statusen på dina landslagskompisar då?
– De ser riktigt bra ut. Martin brukar ju alltid vara stark men nu känns han fysiskt starkare än någonsin. Jonathan har tagit hem sprintträningarna här. Häromdagen var det knockout-sprint där han slog finnarna och norrmännen. Ett bra kvitto för honom kan jag tänka mig.

Albin och gänget har varit på plats en vecka och blir kvar ytterligare en vecka för fortsatt bra träning.

orienteringskarta på Teneriffa

Karta från torsdagens träning.

Johanna Ridefelt och Karolin Ohlsson diskuterar vägval efter träning på Teneriffa.

Johanna Ridefelt och Karolin Ohlsson diskuterar vägval efter torsdagens träning på Teneriffa. Bild: Albin Ridefelt.

Bildtext toppbild. På väg upp på vulkanen Teide. Fr.v. Martin Regborn, Albin Ridefelt, Johanna Ridefelt, finländaren Elias Kuukka och Karolin Ohlsson.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

Pallen under världscupen i Olten
Svensk vann världscupssprinten och Regborn trea
Hanna Lundberg Olten VC
Hanna Lundberg bästa svenska på världscupsprinten
Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Fler nyheter