Svensk Orientering logotyp
06.09.2022

Alexandersson får chans på nytt VM-guld i år

Orientering
Tove Alexandersson kommer att delta på ytterligare ett VM i år. När VM i Trail avgörs i Thailand i början på november så är Alexandersson en av nio uttagna svenska löpare.

Det blir intressant att se vad Tove kan göra på VM-loppet över 39 kilometer och 2 777 höjdmeter i thailändska Chiang Mai, som ligger cirka 70 mil norr om Bangkok. Tove tog som bekant två VM-guld vid sprint-VM i Danmark i somras och nu tror vi att Tove kan vara med och utmana om medalj också på Trail-VM.

Alexandersson har ju tidigare tagit ett VM-guld i Skyrunning 2018. Trail-VM som nu ska avgöras i Thailand 3-6 november är det första samlade VM-tävlingarna i trail- och bergslöpning som genomförs i Internationella Friidrottsförbundets regi.

I det här nya mästerskapsformatet kommer VM arrangeras vartannat år och det ersätter de världsmästerskap som tidigare arrangerats av World Mountain Running Association (WMRA), International Association of Ultrarunners (IAU) och International Trail Running Association (ITRA), skriver Tralrunningsweden.se.

VM-tävlingarna i Thailand kommer att avgöras på två distanser: 39 kilometer med 2 777 höjdmeter och 80 kilometer med 4 910 höjdmeter.

Så här långt i karriären har Tove Alexandersson fantastiska 29 VM-guld i fyra sporter på hennes långa meritlista: 17 VM-guld i orientering, 10 VM-guld i skidorientering, 1 VM-guld i skidalpinism och 1 VM-guld i Skyrunning. Nu får hon möjligheten att kämpa om ett VM-guld på nya Trail-VM.

Sveriges trupp till Trail-VM Chiang Mai, Thailand, 3-6 november 2022

Män 39K         
Petter Engdahl, Domnarvets GoIF
Sebastian Ljungdahl, Hälle IF

Kvinnor 39K
Tove Alexandersson, Falu IK
Emilia Brangefält, Västerås FK
Lina El Kott Helander, Trångsvikens IF
Sanna El Kott Helander, Trångsvikens IF
Johanna Gelfgren, Örgryte IS

Män 80K         
Simen Hjalmar Wästlund, Västerås LK          

Kvinnor 80K
Ida Nilsson, Högby IF

Bildtext: Tove Alexandersson blir intressant att följa på Trail-VM i Thailand i november. Bild. Sven Alexandersson.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter