19.09.2023

Allemansrättens dag

Orientering
Idag är det allemansrättens dag och det vill Svensk Orientering vara med och uppmärksamma. Låt oss fira allemansrätten som är en förutsättning för utövandet av vår sport orientering.

Allemansrätten är en förutsättning för Sveriges rika friluftsliv och tillika goda orienteringsmöjligheter. Tack vare den, få vi vistas nästan överallt så länge vi tar hänsyn till djur, natur och medmänniskor.

Är det inte fantastiskt? Fira tillsammans med oss. Ta en stund utomhus idag, kanske ha jobbmötet utomhus i en park eller ta en extra promenad i naturen.

Svensk Orientering, OK Linné tar en HittaUt-kontroll med prinsessan och prinsenSvensk Orientering och OK Linné tar en Hittaut-kontroll tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Det är Svenskt Friluftsliv och generation PEP har instiftat allemansrättens dag den 20 september. Syftet är att belysa värdet av allemansrätten och den fria tillgången till natur och friluftsliv. Dagen ska även bidra till att fler lär sig om allemansrättens möjligheter och skyldigheter.

Svensk Orientering är en av organisationerna som varit med och planerat och initierat allemansrättens dag/vecka. För orienteringen är allemansrätten en förutsättning som möjliggör idrotten. Att kunna vistas fritt i naturen utan att först fråga markägare är möjligt tack vare allemansrätten. Fri tillgång till natur är en viktig förutsättning för att alla ska kunna utöva friluftsliv. Det är lätt att ta för givet men tänk vad fantastiskt det är att det är gratis att vistas i naturen, besöka friluftsområden och parker! Att vistas i naturen har positiva effekter på hälsan visar forskningen. Därför är allemansrätten otroligt viktig för svensk folkhälsa. 

allemansrättens dag 20 september


I vår utbildningsportal kan du lära dig mer om allemansrätten.
Hittaut har ett kul quiz om våra skyldigheter och möjligheter med allemansrätten

Dela med dig av dina upplevelser i naturen via sociala medier.
Vilka aktiviteter gör allemansrätten möjlig för dig?
Tagga dina bilder med: #allemansrättensdag #allemansrättsveckan #orientering #hittaut @svensktfriluftsliv @svenskorientering

Övre bild: Ungdomar i naturen på rikslägret i Idre. Foto: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter