19.09.2023

Allemansrättens dag

Orientering
Idag är det allemansrättens dag och det vill Svensk Orientering vara med och uppmärksamma. Låt oss fira allemansrätten som är en förutsättning för utövandet av vår sport orientering.

Allemansrätten är en förutsättning för Sveriges rika friluftsliv och tillika goda orienteringsmöjligheter. Tack vare den, få vi vistas nästan överallt så länge vi tar hänsyn till djur, natur och medmänniskor.

Är det inte fantastiskt? Fira tillsammans med oss. Ta en stund utomhus idag, kanske ha jobbmötet utomhus i en park eller ta en extra promenad i naturen.

Svensk Orientering, OK Linné tar en HittaUt-kontroll med prinsessan och prinsenSvensk Orientering och OK Linné tar en Hittaut-kontroll tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Det är Svenskt Friluftsliv och generation PEP har instiftat allemansrättens dag den 20 september. Syftet är att belysa värdet av allemansrätten och den fria tillgången till natur och friluftsliv. Dagen ska även bidra till att fler lär sig om allemansrättens möjligheter och skyldigheter.

Svensk Orientering är en av organisationerna som varit med och planerat och initierat allemansrättens dag/vecka. För orienteringen är allemansrätten en förutsättning som möjliggör idrotten. Att kunna vistas fritt i naturen utan att först fråga markägare är möjligt tack vare allemansrätten. Fri tillgång till natur är en viktig förutsättning för att alla ska kunna utöva friluftsliv. Det är lätt att ta för givet men tänk vad fantastiskt det är att det är gratis att vistas i naturen, besöka friluftsområden och parker! Att vistas i naturen har positiva effekter på hälsan visar forskningen. Därför är allemansrätten otroligt viktig för svensk folkhälsa. 

allemansrättens dag 20 september


I vår utbildningsportal kan du lära dig mer om allemansrätten.
Hittaut har ett kul quiz om våra skyldigheter och möjligheter med allemansrätten

Dela med dig av dina upplevelser i naturen via sociala medier.
Vilka aktiviteter gör allemansrätten möjlig för dig?
Tagga dina bilder med: #allemansrättensdag #allemansrättsveckan #orientering #hittaut @svensktfriluftsliv @svenskorientering

Övre bild: Ungdomar i naturen på rikslägret i Idre. Foto: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter