28.10.2022

Axel Elmblad missar JVM

Orientering
I somras vann Axel Elmblad guld på sprinten vid Junior-VM i Portugal. När skogsdistanserna nu ska avgöras nästa vecka kommer dock inte Elmblad till start. Efter Swedish League-finalen i helgen drabbades han av förmaksflimmer.

I senaste numret av Orienteraren så intervjuar vi Axel Elmblad inför de återstående Junior-VM-tävlingarna i Portugal som avgörs 4-6 november. Axel berättar där om sin långa sjukdomsperiod under hösten men också om att han är tillbaka i träning och har förhoppningar om goda resultat på JVM.

Både på 25-mannamedeln och Swedish League-finalen, där Elmblad blev totalsegrare i H20, så visade han god form inför resan till Portugal. Efter söndagens lopp drabbades han dock av förmaksflimmer.

– Jag kände lite hög puls efter loppet i söndags, men det var inget jag tänkte så mycket på då. På måndag morgon kände jag dock att pulsen var oregelbunden. Det var något som inte stämde, det kändes att det inte var helt hundra, berättar Axel.

Han åkte till en närakut där det togs EKG och där det konstaterades att han skulle få göra en elkonvertering. (Elkonvertering är en behandling som ibland används när hjärtat inte slår som det ska. Man får en elektrisk stöt för att ändra hjärtats rytm så att det slår som vanligt igen. Under elkonverteringen är man sövd.)

– Jag är hemma och mår bra nu men det blir inget JVM vilket är riktigt tråkigt. Jag får träna lätt men inte tävla i nuläget, berättar Axel.

Det väntar ytterligare en utredning för att säkerställa att det inte är farligt att anstränga sig maximalt i framtiden.

– Jag hoppas jag får göra undersökningen så snart som möjligt. Jag tror inte det här är så dramatiskt men man vill ju vara på den säkra sidan. Det är ju inte helt ovanligt att idrottare som tränar hårt drabbas av förmaksflimmer, avslutar Elmblad.

Ersättare för Axel Elmblad på JVM blir Gävle OK:s Felix Silver. Felix som i somras gjorde ett fantastiskt starkt JVM i MTBO med tre guld och ett silver

Bildtext: Axel Elmblad missar JVM i Portugal efter att ha drabbats av förmaksflimmer. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter