Svensk Orientering logotyp
15.09.2020

Bänka er i soffan – nu blir det elva timmars orienteringsgodis i SVT!

Orientering
Till helgen startar SM-festen i Göteborg – i oktober fortsätter den i Örebro. Totalt direktsänder SVT drygt elva timmar orientering av absolut världsklass. "Som alltid är det speciella känslor när man närmar sig en viktig tävling", säger Lina Strand.

Sällan har våra SM-tävlingar känts mer angelägna – sällan har de varit mer efterlängtade. Efter en säsong fullständigt söndertrasad av coronapandemin och relaterade restriktioner är det äntligen dags för två häftiga SM-tävlingar i Göteborg med knivskarp konkurrens.

På lördag avgörs SM i medeldistans, på söndagen SM i långdistans och dramatiken direktsänds alltså i SVT. Men allra först väntar ett fredagskval, där de 40 A-finallöparna i respektive tävling och klass ska silas fram.

Frågan på förhand lyder: kan någon rå på giganterna Tove Alexandersson och Gustav Bergman? De båda Sverigeettorna har varit oerhört svårslagna i skogen de senaste åren.

Sedan 2013 har Tove Alexandersson vunnit SM i medeldistans fem av sju gånger. 2015 segrade Helena Jansson (numera Bergman) och 2018 var Lina Strand snabbast in i mål, och både dessa gånger saknades Alexandersson i startfältet.

På herrsidan har Gustav Bergman vunnit fyra av sex svenska mästerskap i medeldistans sedan 2014. 2016 segrade Albin Ridefelt och året därpå Johan Runesson.

På långdistansen har Bergman blivit svensk mästare de två senaste åren, och han har även en titel från 2012.

Tove Alexanderssons facit på den klassiska distansen oerhört imponerande. Sedan 2013 har hon vunnit sex av sju titlar och hon har nu fyra på raken. Enda "plumpen i det protokollet" var 2015 då hon inte deltog på grund av en fotskada.

Alexandersson och Bergman får leva med favoritskapet, men starka utmanare saknas inte. En av dem heter Lina Strand:

- Känslan är bra, men som alltid är det speciella känslor när man närmar sig en viktig tävling, säger Göteborg-Majorna-löparen, välbekant med Göteborgsterrängen men som det senaste halvåret tränat betydligt mindre teknik än vanligtvis.

- Att ha ett SM på hemmaplan ger ju fördelen att kunna träna i relevant terräng i vardagen vilket jag gjort de senaste veckorna. För min del tog dock coronakrisen hårt på min motivation att träna teknik, och tillsammans med ett par skador under vintern har jag totalt sett lagt mycket mindre tid på tekniken än vad jag ser att jag kanske borde gjort inför "årets viktigaste tävling" som SM blir. Det är först senaste månaden, efter SM på 10 000 meter, som jag börjat springa regelbundet med karta. Då är jag glad över att varje pass har kunnat vara i SM-relevant terräng vilket då ändå byggt ett självförtroende inför kommande helg.

- Göteborgsterrängen har sin karaktär, som visserligen bör vara välkänd för de flesta eftersom flera värdetävlingar arrangerats i krokarna senaste åren. Men den känner jag ju till utan och innan. Jag slipper dessutom resa och kan bo hemma, vilket är något jag uppskattar.

Du har tidigare vunnit både SM lång och SM medel – vad har du för chanser att plocka hem någon av titlarna i år?

- Att jag tidigare har vunnit båda distanserna och att formen är bra visar att chanserna finns på båda distanserna. Jag skulle säga att marginalerna är mindre på en medeldistans, vilket kanske ökar chanserna att nå hela vägen, men det gör den för flera av oss. Men formmässigt är det nog på långdistansen jag känner att jag har bäst förutsättningar att göra ett riktigt bra lopp.

Vad måste stämma för att du ska bärga ännu en titel?

- Att jag får ihop min teknik och att jag vågar pusha så jag får ut hela min fysiska kapacitet. Konkurrensen är hård och marginalerna små, så givetvis ska mycket klaffa.

HÄR hittar du listan på alla löpare som är anmälda inför helgen.

Läs mer på orienteringsmagasinet:

SM - viktigt steg mot nästa års stora mästerskap

De visade form gångna helgen

Så här sänder SVT
Lördag 19/9: SM medeldistans, 13.30-16.30
Söndag 20/9: SM långdistans, 12.30-17.00
Lördag 10 oktober: SM Sprint, 14.20-16.50
Söndag 11 oktober: SM Sprintstafett, 13.30-14.50

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter