Svensk Orientering logotyp
24.09.2019

Bergman jagar historisk seger – Alexandersson mot sjätte raka totalsegern

Orientering
Till helgen rullar världscupen igång igen. Och det är svenskt i totalledning både på dam- och herrsidan; Gustav Bergman kan vara på väg mot Sveriges första totalseger på herrsidan sedan 1996, medan Tove Alexandersson kan säkra sjätte raka.

SÅ FÖLJER DU VÄRLDSCUPEN LIVE - LÄS MER HÄR!

Tre lopp ska avgöras i närheten av schweiziska Basel; på fredagen blir det en medeldistans, på lördagen knockout-sprint och på söndagen sprint.

Tove Alexandersson leder stort efter fyra segrar och maximala 400 poäng. Efter tävlingarna i Schweiz återstår två individuella lopp (en medeldistans och en sprint) på världscupfinalen i Kina i slutet av oktober, men faktum är att Alexandersson kan ha säkrat totalen redan efter Schweiz.

Närmast bakom Stora Tuna-löparen jagar finländskan Marika Teini på 223, ryskan Natalia Gemperle på 220 och schweiziskan Simona Aebersold på 201. Värt att notera är att danskan Maja Alm gör en spännande comeback i Schweiz, då hennes friidrottssatsning högst tillfälligt läggs på is, men i totalen har den regerande sprintvärldsmästarinnan ingenting att hämta.

På herrsidan är det betydligt tightare. Gustav Bergman toppar med 309 poäng, Olav Lundanes är tvåa med 293 och Frederic Tranchand är trea på 231 poäng.

- Det är klart att det är inspirerande och kul att ha det här utgångsläget, samtidigt som den del av världscupen som passar mig bäst redan är avverkad, säger Bergman.

Senast en svensk herre tog hem världscuptotalen var 1996 då Johan Ivarsson vann före Jörgen Mårtensson. Efter 1998 har vi inte haft en blågul herre topp-tre i totalen och de elva senaste åren har segern gått till Schweiz (Daniel Hubmann sex segrar och Matthias Kyburz fem).

HÄR hittar du totalställningen i världscupen.

HÄR förklaras poängsystemet.

Tävlingarna i Schweiz tv-produceras och sänds på Internationella Orienteringsförbundets plattform – HÄR hittar du mer info.

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter