Svensk Orientering logotyp
10.04.2021

Bergman och Hagström visade klassen direkt

Orientering
Sara Hagström och Gustav Bergman var vassast i orienteringens elitpremiär. Hagström segrade med god marginal, medan Bergman till slut vann en sekundstrid mot Simon Imark.

Under lördagen inleddes Swedish League med en knixig medeldistans i Västervik. De allra flesta av landslagsstjärnorna var på plats och det var också två A-landslagslöpare som fick kliva överst på pallen.

På herrsidan utmanades Ravinens världsstjärna Gustav Bergman framför allt av Simon Imark, Tullinge. 30-årige Bergman vann till slut med fyra sekunders marginal till 23-åringen Imark och trea slutade ytterligare en 23-åring, Kåres Isac von Krusenstierna, +1.34.

Tekniskt sett var Bergman som vanligt vass, men känslan längs med vägen var inte den bästa.

- Det var ett fint lopp, absolut, och att vinna en Swedish League-tävling är alltid ett bra kvitto. Men det var svårt att hitta flytet i dag. Det var knöligt och tufft och ingen bra känsla, men det berodde mest på terrängen och den upplevelsen hade de flesta jag pratade med efter loppet. Sammantaget gjorde jag två 20-sekundersmissar då jag tappade koncentrationen lite, det är jag missnöjd med. Sedan var det några mikromisstag också, men det var svårt att läsa kartan samtidigt som man sprang, summerar Bergman.

Även tvåan Simon Imark stod för en solid teknisk insats. Och även han upplevde att det bitvis var svårlöpt.

- Det flöt på bra längs med hela banan, även om det kändes lite tungt rent löpmässigt. Totalt sett är jag nöjd. Det hade varit skönt att få sätta dit Gustav, men detta var samtidigt ett mycket positivt resultat som visar att jag har tränat bra i vinter, säger Imark.

På damsidan segrade IFK Göteborgs Sara Hagström med 1.20 i marginal till Ravinens Helena Bergman och ytterligare 1.29 till Järlas Karolin Ohlsson. Inledningsvis var det oerhört jämnt mellan Hagström och Bergman, efter en tredjedel av banan skilde blott sekunder, men Hagström var starkast i längden.

- Det kändes toppen! Tekniskt behöll jag lugnet och lät orienteringen styra farten. Någon liten miss, men inget värre. Och jag hade det faktiskt lite på känn att det skulle gå bra. Jag har har fått väldigt bra fysiska besked under våren och är jätteglad att det stämmer så bra, säger Sara Hagström, som för första gången på länge har kunnat vinterträna utan skadebekymmer.

- Jag har lagt om träningen ganska mycket. Jag kör betydligt fler kilometer och det handlar mest om tröskelträning. Högre fart blir det bara en gång i veckan, och totalt sett känns kroppen inte alls lika skör. Plus att jag kan känna efter mycket bättre.

Loppets tvåa Helena Bergman:

- Så länge jag var pigg, ungefär halva banan, gick det jättebra. Men när tröttheten kom fick jag kämpa med precis allting, säger legendaren Bergman som inte längre satsar mot världstoppen.

- Man kan väl summera som så att det här var den perfekta tävlingen och banan för mig. Tekniskt utmanande och första tävlingen för året, då kan jag hävda mig bra, men längre fram på säsongen och på andra banor skulle det se väldigt annorlunda ut. Jag kom ihop med Lisa Risby och Johanna Öberg en bit in på banan i dag och de är mycket starkare rent löpmässigt. Men fantastiskt roligt att få springa så otroligt fin orientering i strålande solsken.

Under söndagen fortsätter Swedish League med SM i ultralång distans.

Håll utkik på orienteringsmagasinet.se under kvällen. Där kommer lite längre intervjuer med några löpare.


Resultat, Swedish League deltävling 1, medeldistans
D21
1) Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering, 34.47, 2) Helena Bergman, OK Ravinen, +1.20, 3) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, +2.49, 4) Johanna Öberg, OK Linné, +3.15, 5) Lilian Forsgren, OK Tisaren, +4.04, 6) Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK, +4.37.

H21
1) Gustav Bergman, OK Ravinen, 32.22, 2) Simon Imark, Tullinge SK, +0.04, 3) Isac Von Krusenstierna, OK Kåre, +1.34, 4) Lucas Basset, OK Linné, +1.42, 5) Oleksandr Kratov, +1.58, 6) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg Orientering, +2.07.

HÄR hittas samtliga resultat.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter