Svensk Orientering logotyp
24.10.2021

Bergman och Ohlsson övertygande vinnare av Swedish League

Orientering
Gustav Bergman var ohotad från start till mål och sprang komfortabelt hem sin andra raka Swedish League-seger. På damsidan fick Karolin Ohlsson en efterlängtad revansch efter gårdagen och tog sin tredje raka Swedish League-seger.
Ravinens stora stjärna Gustav Bergman har gått som tåget under säsongen. Av totalt sju Swedish League-deltävlingar har Bergman vunnit sex, varav den sjunde var en bronspeng på SM i sprint förra helgen.
 
– Det är ju ett jättebra kvitto på att det har funkat bra och att jag har hittat den här jämnheten. Det är ju något unikt nästan, att vinna så många tävlingar. Det har jag aldrig gjort förut. Det känns jätteskönt att ha hittat den nivån, säger Gustav Bergman.
 
Vid söndagens jaktstartsfinal i Swedish League gick Ravinenlöparen ut i en övertygande ledning, 3 minuter och 36 sekunder före Kåres Isac von Krusentierna. Ett försprång som han förvaltade väl.
 
– Jag fick hjärtat i halsgropen en gång på första varvet när jag missade lite och inte riktigt visste var jag var. Men då tänkte jag att äh, nu måste jag skärpa till mig och då var jag precis bredvid kontrollen också och kunde gå och ta den. Efter det har det gått bra. Jag gjorde ett större misstag senare också, men jag hade så pass god marginal så jag blev aldrig riktigt nervös, säger Bergman vars segermarginal blev 5.12 minuter.
 
Tvåa i mål blev Eskil Kinneberg, Kåre, som fick en efterlängtad revansch efter att ha brutit gårdagens lopp.
 
– Det var inte enligt planen att bryta igår men det blev så. Jag missade jättemycket på första kontrollen och var kanske lite trött innan loppet. Jag kände att det var bättre att bryta. Jag hade inte så mycket att springa för så då var det bättre att samla kraft inför i dag, säger Kårelöparen som gick ut som tredje löpare vid söndagens jaktstartsfinal, +5.18 efter Gustav Bergman och 1.42 minuter bakom klubbkamraten Isac von Krusenstierna.
 
– Det var kul att springa om Isac. Jag tog det ganska säkert. Det är första gången jag är på Gotland och nu blev det ju inte så mycket löpning igår heller. Så det känns väldigt skönt efter dagens lopp, speciellt efter gårdagen. Jag kände lite att om det går åt helvete i dag så har det inte varit en jättebra helg. Då hade det känts lite ovärt att åka hit, så det var ju skönt att det gick bra i dag, fortsätter Kinneberg.
 
Trea i mål blev Isac von Krusenstierna, som tidigare i år tog sitt första VM guld på sprinten i Tjeckien.
 
– Det känns riktigt bra. Det är över förväntan ändå måste jag säga med tanke på att det är så mycket skog, och jag är väl ändå ganska mycket bättre på sprint. Men jag hade en bra dag i går och i och med segern på sprint-SM förra helgen fick jag ett bra utgångsläge i dag och så höll jag ihop det helt okej i dag. Jag är väldigt nöjd, säger von Krusenstierna.
 
Karolin Ohlssons tredje raka
 
På damsidan var det tätt vid starten där Göteborgs Sara Hagström gick ut i ledning med 36 sekunders marginal till Järlas Karolin Ohlsson. Men redan vid tredje kontrollen var både Ohlsson och Kåres Lisa Risby, som gick ut som tredje löpare, i kapp efter en jättekrok av Hagström.
 
– Jag är besviken på att jag la bort det så tidigt och jag vet vad jag gjorde för fel. Det var ett stort misstag från min sida på tredje kontrollen. Jag gick in och hade full koll, tog sista säkra men tog inte riktigt sista riktningen in och sen fick jag för mig att jag var någon annanstans och började att leta runt och samlade mig inte när jag var på en plats där jag visste att jag var på kartan. Det var inte ett bra beteende tyvärr. Och det var nog där som både Karro och Lisa gick förbi, säger en besviken Sara Hagström som slutligen gick i mål som tvåa (+5.40).
 
Desto bättre gick det för Karolin Ohlsson som orienterade på ett mycket övertygande vis.
 
– Jag är så glad. Efter igår var det här en riktigt bra revansch. Jag cirkulerade lite igår, haha, men så bytte jag taktik i dag och tänkte att jag inte ska orientera så som jag hade gjort hemma. Jag tänkte att jag ska ut till stigkorsningen, ta tag i den där stenen och bara dra mig in till kontrollen. Ha sista säkra överallt. Och det verkar ju ha varit ett vinnande koncept, säger en överlycklig Karolin Ohlsson.
 
– Det är ganska skönt att få visa att jag kan orientera själv också, för ibland blir det som att folk bara tror att jag kan spurta. Och visst, det är mitt lilla ess i rockärmen, men jag kan ju orientera resten av banan med. Och speciellt efter igår var det skönt att bevisa att jag bemästrar den här terrängen med, fortsätter Järlalöparen.
 
Karolin Ohlsson som i år gjort come back efter att i fjol ha opererat hälen, och som fram till nyligen inte riktigt har känt att resultaten har varit med henne.
 
– Det känns som att jag har tränat mig i form hela året och nu känns det äntligen som att det börjar att hända lite grejer. Det gör mig väldigt motiverad till nästa års VM och EM. Så det känns skitkul att jag har kämpat mig hit och jag är jättejätteglad för det, säger hon.
 
Trea i mål blev Kåres Lisa Risby, +9.0 minuter.
 
– Det är jättekul. Kul att få sluta säsongen och få hålla i det jobbet som man har gjort hela året, säger Risby med sin livs bästa säsong i ryggen.
 

Prispengar

Vinnarna av Swedish League tilldelas 32 000 kronor av Svenska Orienteringsförbundet.
 
– Det här är en av väldigt få tävlingar där man kan vinna prispengar, och jag försöker att vara proffs i den här idrotten men det är inte det lättaste. Så det är klart att det är jättepositivt och välkommet, säger Gustav Bergman.
 
– Det känns jättekul. Jag tycker generellt att vi ska mer prispengar i orientering så när det väl gäller så är man ju på hugget. Så jag taggar ju till extra hårt när det är prispengar. Det är kanske därför det gick så himla bra, säger Karolin Ohlsson och skrattar.
 
Tvåan i respektive seniorklass (DH21E) får 17 000 kronor. Trean 10 000 kronor. Fyran 5 000 kronor. Femman 3 000 kronor. Sexan 2 000 kronor.
Vinnarna tilldelades även 10 000 kronor av Svenska Spel, varav 5 000 kronor till valfri förening. Och de 5 000 kronorna skänkte Ohlsson och Bergman till sina respektive klubbar, Järla och Ravinen.
 
Resultat Swedish League, jaktstartsfinal:
 
Damer: 1) Karolin Ohlsson, Järla, 69:53. 2) Sara Hagström, Göteborg, +5:40. 3) Lisa Risby, Kåre, +09:00. 4) Ellinor Tjernlund, Tisaren, +13:16. 5) Susen Lösch, Ärla, +13:20. 6) Elin Månsson, Göteborg, +13:25.
 
Herrar: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 78:01. 2) Eskil Kinneberg, Kåre, +5:12. 3) Isac von Krusenstierna, Kåre, +7:23. 4) Simon Hector, Snättringe, +10:57. 5) Simon Imark, Tullinge, +10:58. 6) Emil Svensk, Stora Tuna, +11:15.
 

Resultat Swedish League, jaktstartsfinal juniorer:

 
D20: 1) Hanna Lundberg, Renen, 46:30. 2) Alva Sonesson, Falköping, +14:12. 3) Emma Eriksson, Eksjö, 14:14. 4) Annick Meister, Södertörn, +14:23. 5) Tilda Golsäter, Korsnäs, +17:26. 6) Alicia Lundgren, Växjö, +17:32.
 
H20: 1) Viktor Svensk, Stora Tuna, 54:09. 2) Axel Elmblad, Bredaryd, +4:18. 3) Valter Pettersson, Tisaren, +6:11. 4) Joar Hertin, IKHP, +7:37. 5) Benjamin Näslund, Skogslöparna, +10:48. 6) Leo Johansson, Kolmården, +10:53.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter