Gustav Bergman på väg mot mål vid en medeldistanstävling i Schweiz i lördags

Bild: Feliciano Pawloski/Swiss Orienteering

02.09.2022

Bergman tog tåget till VM-träning i Schweiz

Orientering
Många svenska landslagslöpare har tränat och tävlat i Schweiz den senaste tiden som förberedelse inför nästa års VM i alplandet. Vi har pratat med Gustav Bergman som tog tåget till sitt VM-träningsläger.

Efter EM och Student-VM har många svenska landslagslöpare dragit igång förberedelserna för nästa års VM i Schweiz med träning och tävling i relevant VM-terräng där många branta backar väntar och utmanande teknisk orientering väntar.

För Gustav Bergman så blev det ett kombinerat VM-träningsläger och familjesemester med frun Helena och sonen Nore med tåg genom Europa och med stopp på många platser. Bland annat på hög höjd i italienska Madonna di Campiglio och på VM-träningskartorna i Schweiz i närheten av nästa års mästerskap i Flims Laax.

– Den här resan har haft lite mer semesterfokus med familjen. Det har varit skönt efter EM. Framförallt i Schweiz fungerade det hur bra som helst att resa med tåg och buss. Att vara på VM-träningsläger utan bil fungerade klockrent, berättar Bergman på telefon när han tuffar fram genom Tyskland på väg hem till Sverige igen.

På ett träningspass drog Gustav igenom alla tre träningskartor inför VM.

– Jag hade lite begränsat med dagar på plats. Jag sprang i mer än tre timmar på det passet och det blev en del lite knepiga passager mellan kartorna, bland annat genom ett grustag. Men det var skönt att få bocka av att jag varit på alla områden, berättar han.

Hur sammanfattar du den träning och tävling du fått genomföra i den schweiziska terrängen?
– Lärorikt, definitivt. Framförallt tävlingarna jag sprang förra helgen var givande. Bra konkurrens och i hyfsat relevant terräng inför VM nästa år. Lite bra svar fick jag också.

Gustav kunde dock konstatera att hemmalöparen Mathias Kyburz blir en svår nöt att knäcka på VM nästa sommar.

– Jag är fruktansvärt imponerad av Mathias. Det är ju förväntat att schweizarna ska klara hemmaterrängen bra men Mathias stack ut ordentligt. De loppen han gjorde har jag väldigt svårt att se att jag skulle kunna göra. Det är mycket jobb kvar för att komma till den nivån, säger Bergman.

Är det orienteringstekniken eller att springa upp och ner i de branta backarna som är den stora utmaningen för att matcha Kyburz?
– Det är både och, säger Bergman och fortsätter:

– Jag vet att jag har mycket träning kvar att göra. Det är lite läskigt att det är en bit kvar, samtidigt inspirerande och ett uppvaknande att få se vad som krävs.

– Jag kom dock dit väldigt oförberedd och inte alls i tävlingsmode egentligen. Efter medeldistansen hade jag ändå en positiv känsla: ”den där tiden kan jag ta”. Långdistansen var nästan tvärt om, jag kände: ”oj, det där vet jag inte om någon kommer kunna ta”.

På den medeldistans (resultat finns här) Gustav sprang i lördags blev han trea drygt två minuter efter Mathias Kyburz och åtta sekunder efter tvåan Miika Kirmula, Finland. Simon Hector blev sjua 1.20 efter Gustav.

På långdistansen vann Kyburz hela nära tre och en halv minut före Ruslan Glibov. Bergman var sjua, mer än sju minuter bakom schweizaren (resultat finns här).


Gustav Bergman på väg mot mål vid en medeldistanstävling i Schweiz i lördags. Bild: Feliciano Pawloski/Swiss Orienteering.

Inför den här säsongen hade Gustav, som många andra, stort fokus på sprint och hårt underlag. En satsning som verkligen gick hem med guld på sprintstafetten och silver på individuella sprinten på VM.

Inför skogs-VM i Schweiz nästa sommar är det andra färdigheter som krävs.

– Det är klart att jag kommer fokusera klart mycket mer på backe. Vi får ser mer exakt vilka former det tar längre fram, berättar Bergman.

Just variationen från säsong till säsong är något som tilltalar den 31-årige Ravinenlöparen.

– Det är en av de sakerna som gör det så fantastiskt roligt och inspirerande med orienteringssporten. Att man alltid kan ha nya och tydliga utmaningar att jobba mot. En stor del av glädjen för mig är att jobba med den egna utvecklingen. Det blir så påtagligt med nya utmaningar hela tiden.

Ryggbesvär har spökat lite för Bergman genom åren och de kom lite överraskande och plötsligt tillbaka i sommar.

– Det har fungerat väldigt bra men helt plötsligt på O-Ringen så blev det så dåligt som det inte varit på flera år. Sedan tog det bara någon vecka innan det blev bra igen. Nu går det bra med ryggen. I grunden är problemet att det är en disk som är trasig. Jag har haft bra kontroll på det och vet vilken rehab jag ska göra.

Närmast ser Gustav fram emot att komma hem till Sverige för att sedan springa alla lopp under de kommande SM-helgerna i Bjurås och Grönklitt.

– Det väntar bra terräng och SM alltid en höjdpunkt. Det ska bli jättekul att åka iväg med klubben och hänga med klubbkompisarna.

Sedan dröjer det inte länge innan det bär av med tåg till Schweiz igen för Gustav inför världscupfinalen 1-3 oktober. Gustav ligger trea i sammandraget bakom Kasper Fosser och Martin Regborn.


Medeldistansbanan från i lördags där Mathias Kyburz vann och Gustav Bergman blev trea.

Toppbild. Gustav Bergman under EM i Estland. Bild: IOF.

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter