Tove Alexandersson fick nöja sig med sjätte plats på VM-sprinten

Bild: Tilda Andersson

30.06.2022

Brittisk succé – Alexandersson sexa

Orientering
Det blev en stor brittisk succé på damernas VM-sprint i Vejle, Danmark. Megan Carter Davies gjorde ett topplopp och vann sex sekunder före Simona Aebersold, Schweiz. Tove Alexandersson slutade sexa efter några misstag på banan.

Frågan innan loppet var om Tove Alexandersson skulle ta storslam med tre guld på mästerskapet. Vid arenapasseringen så såg det svårt ut då Alexandersson var 16 sekunder efter Carter Davies. En dryg kilometer senare var Tove dock bara fyra sekunder efter och guldet var åter inom räckhåll. Men med ett misstag på slutet så tappade hon dyrbara sekunder och i mål var Alexandersson sexa, 29 sekunder efter.

– Idag så hade jag inte dagen helt enkelt. Jag kom in i loppet ganska dåligt och gjorde ett misstag redan i början. Sedan gjorde jag det ganska bra men hade inte riktigt flytet och så hände det ett misstag på andra halvan av banan också, berättar Alexandersson.

– Jag försökte hålla fokus efter första missen och gjorde det bra länge sedan. Men det är små marginaler och du måste ha hundra procent fokus och allt ska stämma. Har du inte det så är det andra som springer bättre, fortsätter Alexandersson.

– Jag är väldigt besviken. Jag hade velat göra ett bra lopp idag också.

Om det var svensk besvikelse när ingen av de svenska damerna nådde pallen så var det desto roligare för britterna med två löpare på pallen. Megan Carter Davies var en av löparna som kunde utmana om en seger och idag fick hon till en riktigt topplopp.

– Det är helt fantastiskt, säger en överlycklig Carter Davies.

Var det ett perfekt lopp?
– Perfekt på det sättet att jag verkligen kollade mina vägval. Jag stoppade nog helt fyra gånger för att vara helt säker på att jag tog rätt väg. Det var bara en gång jag gjorde ett litet misstag, berättar Carter Davies och fortsätter:

– När jag hörde på upploppet att det skulle bli guld så var det en enorm känsla.

Att det skulle bli två britter på pallen var dock mer än vad någon kunnat tro på förhand. Alice Leake gjorde också hon en mycket bra insats och i hård kamp med Norges Andrine Benjaminsen slog hon till med brons med en sekunds marginal till norskan.

Leake precis som Carter Davies hyllade deras svenska coach Emil Wingstedt för att han gett dem självförtroende.

– Han har fått oss att tro på oss själva, säger båda två.

– Jag kan knappt tro att det är sant. Jag är så stolt över Megan och över hela vårt starka lag, säger bronsmedaljören Leake.

Emil Wingstedt var förstås glad över hans adepters framgångar på sprint-VM. Idag var de också så nära ett brons i herrklassen men Kristian Jones missade att stämpla vid en kontroll han passerade.

– Det här är väl Storbritanniens bästa VM någonsin med klar marginal, säger Wingstedt som dock inte vill framhålla framhålla sig själv.

– En coachroll är en liten del mot vad de gör själva på hemmaplan. Jag försöker så gott det går att göra dem trygga. Megan har sprungit bra sedan förra året och med en teknisk sprint som idag så visste vi att chansen fanns att slå Tove om hon skulle göra några småfel, berättar Wingstedt vidare.

Andra svensk för dagen var VM-debutanten Emma Bjessmo på 15:e plats. Bjessmo öppnade starkt och var tvåa vid varvningen men bommade sedan.

– Det var jättekul! Jag njöt från start till mål. Sedan är det så klart surt att lägga bort så mycket tid efter varvningen. Jag sprang in i fel gränd. Den var markerad som förbjuden men inte i verkligheten. Det var redovisat på kartan också men jag tolkade det som att det skulle vara redovisat i verkligheten också. Där tickade sekunderna snabbt, förklarar Bjessmo.

– Det var en stor miss men jag är nöjd med känslan och hur jag hanterade stora delar av loppet, fortsätter hon.

Sara Hagström fick hoppa in som reserv när Lina Strand insjuknat och slutade 16:e, nio sekunder efter Bjessmo.

– Jag tvekade för mycket på första långsträckan och jag tvekade för mycket efter varvningen. Sprang in i fel gränd. Det är väl många som gjort det så jag har väl inte så dålig tid som jag trodde jag skulle ha, säger Hagström

– Kul ändå att få utsättas för det här med svårigheter.

Hur var det få hoppa in i som reserv med kort varsel?
– Eftersom jag inte ens var första reserv så har jag inte förberett mig tekniskt. Jag har inte gått något i street view och kollat kartor. Men jag vet inte om det hade gjort så stor skillnad, funderar Hagström som kan se tillbaka på fjärdeplatsen på knockouten och glädjas åt den.

– När jag var skadat i våras trodde jag det skulle bli en mellansäsong. Men med en fjärdeplats på VM kan ju inte säga det.

Resultat

VM sprint final, Vejle, Danmark.

1. Megan Carter Davies, Storbritannien 14:22
2. Simona Aebersold, Schweiz + 00:06
3. Alice Leake, Storbritannien + 00:18

6. Tove Alexandersson, Sverige + 00:29
15. Emma Bjessmo, Sverige + 00:59
16. Sara Hagström, Sverige + 01:08
25. Karolin Ohlsson, Sverige + 01:26

Liveresultat finns här.

Bildtext toppbild. Guldmedaljören Megan Carter Davies i mitten med Simona Aebersold som tvåa och Alice Leake som trea. Bild: Tilda Andersson.


Tove Alexandersson fick nöja sig med sjätte plats på VM-sprinten. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter