Svensk Orientering logotyp
22.06.2022

”Burken” – en VM-supporter utöver det vanliga

Orientering
Anders ”Burken” Björklund är ingen vanlig VM-supporter. Han har varit på samtliga VM i orientering med sin stora svenska flagga sedan 2009, förutom fjolårets i Tjeckien. Nu är han redo att stötta de svenska VM-löparna i Danmark.

Den som själv varit på ett VM eller tittat på sändningarna från VM på tv har väl knappast missat ”Burken” hejandes med sin stora svenska flagga med en massa autografer på.

Det första VM:et ”Burken” var på plats på var redan 1981 i Schweiz.

– Sedan var jag inte på så många fram till 2009 men då åkte vi till Ungern och bestämde oss att nu ska vi nog vara med framåt, berättar ”Burken” och fortsätter:

– Vi har varit på alla sedan dess, förutom förra året i Tjeckien. Då trodde vi ju inte det skulle åka dit på grund av corona. Det visade sig sedan att det hade gått alldeles utmärkt men nu är vi på hugget inför Danmark.

Vi, det är två andra profiler i orienteringssverige, Carl-Henry Andersson och Leif Åkerblom som varit ”Burkens” trogna kompanjoner på VM-resorna.

Kan du berätta om bakgrunden till flaggan och autograferna?
– Det började i Frankrike 2011. Då bad jag de svenska löparna att skriva sina autografer samt de individuella världsmästarna den gången. Sedan dess har jag fått alla individuella världsmästare samt svenska VM-löpare, så det börjar bli ett gäng. Det är bara en som inte är aktiv löpare som fått skriva, det är Håkan Carlsson (tidigare förbundskaptenen, numera landslagschef). ”Du är värd att skriva” sa jag. Det tyckte han var roligt.

”Burken” är inte bara en VM-supporter utöver det vanliga. Han är också aktiv orienterare sedan 1970 och har genom åren sprungit många tävlingar över hela världen.

– Jag har inte riktigt koll på hur många länder jag orienterat i men i princip alla i Europa. Moldavien var det senaste. Jag gjorde också en jorden runt-resa i orienteringens tecken. Det var 2017 när veteran-VM gick på Nya Zeeland.

Tre klubbar har han representerat genom åren. Det började i stockholmsklubben Snättringe SK. I mitten av 80-talet bar det av till Göteborg och det blev en kort sejour i Göteborgs skidklubb. Sedan 1986 har han varit Sävedalens SK trogen.

Vill du läsa mer inför VM i Danmark så kan du göra det i senaste numret av Orienteraren som nu är på väg till prenumeranterna. Men redan nu kan du läsa magasinet som e-tidning. För dig som inte är prenumerant går det att köpa ett enskilt nummer. Du är så klart också välkommen att teckna en prenumeration på tidningen som vänder sig till alla som gillar orientering. Fram till 31 augusti har vi ett kampanjerbjudande på en helårsprenumeration.

Här hittar du all info om prenumeration och lösnummer.

Bildtext: Anders ”Burken” Björklund med sin autograffyllda flagga, här på Tiomila, är redo att stötta de svenska VM-löparna i Danmark. Bild: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter