Svensk Orientering logotyp
16.11.2021

C8-fluorkolväten förbjuds till säsongen 2021/2022

Skidorientering
Till den stundande skidorienteringssäsongen vill vi informera om att det numer är förbjudet att använda sig av de mest skadliga fluorprodukterna, de som innehåller C8-fluorkolväten.

Detta förbud är en EU lag och innebär att det är förbjudet att inneha, använda, producera, sälja eller handla produkter som innehåller C8-fluorkolväten. Fluorprodukter från C6 kedjan omfattas inte av förbudet och dessa får fortsatt tillverkas, säljas och användas.

Analyser har gjorts av bland annat vallatillverkare, vallare från olika skidgrenar och dessa analyser har visat att C8-vallor inte har någon konkurrensfördel mot tillåtna produkter.

Vi, Internationella orienteringsförbundet samt skidförbundet och skidskytteförbundet kommer alla ha samma regler till kommande säsong.

Ansvaret för att följa denna EU-lag ligger hos alla inblandade. Du som individ, ledare eller vallare måste försäkra dig om att vallorna du köper och använder inte är C8-vallor. Är du osäker kontrollera direkt med vallaleverantören. Det finns inget krav på att sanera vallabodar, skidor, vallautrustning eller skidfodral.

På nationella tävlingar kommer det inte att genomföras några kontroller eller analyser i samband med tävling då dessa är mycket kostsamma och komplexa och behöver göras i ett laboratorium av utbildad personal. Det är rent spel, ärlighet och ”fair play” som gäller!

Vad vi har förstått så har följande leverantörer (i skrivande stund) garanterat att produkter från dem som är producerade efter 4 juli 2020 är godkända att använda.

  • Holmenkol
  • HWK
  • Toko
  • Swix
  • Rex
  • Rodewax
  • Vauthi
  • SkiGo

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter