Jonatan Ståhl och Andrey Lamov när de vann SM-stafetten tillsammans 2023.

Bild: Henrik Johnsson

23.03.2024

Delad seger för Ståhl och Lamov

Skidorientering
När näst sista deltävlingen i Svenska cupen i skidorientering avgjordes i Boden på lördagen så blev det delad seger i herrklassen. IFK Mora OK-duon Jonatan Ståhl och Andrey Lamov spurtade in på samma tid på sprinten. Ståhl säkrade därmed totalsegern i cupen. I damklassen vann Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, före Frida Sandberg, Säterbygdens OK.

Det blev en sekundstrid in på mållinjen mellan Jonatan Ståhl och Andrey Lamov där Ståhl plockade in en sekund från förvarningen.

– Jag tyckte loppet var ganska bra men när jag jämförde med Andrey så såg jag att jag missat ett vägval där jag tappat 20-25 sekunder. I övrigt har jag gjort det bra, berättar Ståhl som nu är klar cupvinnare trots att en deltävling återstår.

Ståhl har tagit idel segrar i cupen på de nio lopp han åkt. Åtta av tolv deltävlingar räknas och en av helgens två tävlingar måste räknas in.

– Känns kul förstås, säger Ståhl som inte har tid med något firande.

I morgon väntar sista deltävlingen i Svenska cupen som är en långdistans och på måndag SM i masstart som sänds i SVT.

Andrey Lamov var glad att åter vara med och tävla på högsta nivån efter sitt nyckelbensbrott på Svenska cupen i Östersund som gjorde att han missade vinterns stora mål, VM i Österrike, där han för första gången skulle representerat Sverige.

– Det är kul att tävla, det är vad jag längtat efter, säger Lamov efter dagens lopp.

– Det var ett bra lopp men några små misstag. Men jag hade inte kunnat åka så mycket snabbare. Det känns okej men armarna vill inte riktigt än, fortsätter han.

Tredjeplatsen tog hemmaåkaren Rasmus Wickbom, I 19 IF, 28 sekunder bakom tätduon.

På damsidan blev det en klar seger för Linda Lindkvist med 51 sekunders marginal till Frida Sandberg. Isabel Salén, I 19 IF, tog tredjeplatsen 1.14 bakom Lindkvist.

Cupledaren inför helgen, Magdalena Olsson startar inte på helgens tävlingar, och därmed är det fortsatt öppet om totalsegern i damklassen.

I D20 vann cupledaren Alicia Bergqvist, Ludvika OK, 17 sekunder före cuptvåan Matilda Aasa, OK Renen. I H20 tog Tim Lundberg, OK Renen, segern med 52 sekunders marginal till Mattias Larsson, Sundsvalls OK.

Maja Lundholm, Umeå OK, vann D18 dryga två minuter före Liv Pauler, Skogslöparna. Lundholm har därmed full pott och är klar cupvinnare. I H18 to Ludvig Eggöy Markhester, IFK Mora OK, segern 13 sekunder före OK Kåres Melvin Löfgren som redan är klar cupvinnare.

Resultat

2024-03-23 SkidO, Svenska cupen, sprint

D21 Elit, 2 960 m: 1) Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, 16.06, 2) Frida Sandberg, Säterbygdens OK, +0.51, 3) Isabel Salén, I 19 IF, +1.14.

H21 Elit, 3 410 m: 1) Jonatan Ståhl, IFK Mora OK, 16.06, 1) Andrei Lamov, IFK Mora OK, 16.06, 3) Rasmus Wickbom, I 19 IF, +0.28.

D20 Elit, 2 820 m: 1) Alicia Bergkvist, Ludvika OK, 18.16, 2) Matilda Aasa, OK Renen, +0.17, 3) Nelly Mårtensson, Garphyttans IF, +0.24.

H20 Elit, 3 150 m: 1) Tim Lundberg, OK Renen, 16.44, 2) Mattias Larsson, Sundsvalls OK, +0.52, 3) Elias Nyqvist, OK Landehof, +2.44.

D18 Elit, 2 710 m: 1) Maja Lundholm, Umeå OK, 19.10, 2) Liv Pauler, Skogslöparna, +2.09, 3) Saga Rydberg, Umeå OK, +3.55.

H18 Elit, 3 080 m: 1) Ludvig Eggöy Markhester, IFK Mora OK, 16.06, 2) Melvin Löfgren, OK Kåre, +0.13, 3) Lukas Eriksson, Umeå OK, +1.48.

Komplett resultat

Bildtext toppbild. Jonatan Ståhl och Andrey Lamov delade segern på sprinten vid Svenska cupen i Boden. Bilden från i fjol när de vann SM-stafetten tillsammans. Bild: Henrik Johnsson.