Svensk Orientering logotyp
14.09.2019

Dubbla dubbelvinnare på USM-långdistansen

Orientering
Arvid Björk; Klara Åkerman Sjöström; Klara Borg och Marcus Stenebo heter guldvinnarna på långdistansen vid ungdoms-SM. För Borg och Stenebo var det andra guldet på två dagar.

I dag var det dags för den andra och sista individuella distansen under ungdoms-SM i Oskarshamn. Långdistans stod på programmet.

Och i de yngre klasserna (15-åringarna) repriserade Klara Borg, Södertälje-Nykvarn och Marcus Stenebo, Attunda sina guld från sprinten.

Stenebo startade tidigt, och sprang i mål på en tid som visade sig vara tre minuter snabbare än tvåan Gunnar Fovaeus, Sävedalen:

- Jag har gjort ett i  stort sett helt rent lopp. På ett ställe blev jag lite osäker och tappade flytet i orienteringen, men jag satte kontrollen ändå. Det känns helt fantastiskt att lyckas vinna guld i båda loppen på USM som varit ett så stort mål, säger Stenebo.

Det gjorde även Klara Borg som hade tionde tid till den första tidspasseringen:

- Jag hade lite sned riktning till tvåan. Det var ingen stor bom men jag trodde under ett tag att jag var ute ur matchen. Men jag tänkte bara på att jag inte skulle ge upp och kötta på under resten av banan, säger Borg.

Det visade sig vara en vinnande taktik. Hon vann 50 sekunder före tvåan Ida Bengtsson, Alehof.

- Jag är så glad och väldigt överraskad att jag lyckades vinna både sprinten och långdistansen. Jag var så himla glad att jag grät när jag kom i mål, säger en mycket lycklig dubbelvinnare.

Och även i den äldre flickklassen blev det seger för en Klara; Klara Åkerman Sjöström, Västerås. Hon var närmare fem minuter före tvåan Vendela Söderqvist, Kåre.

- Detta är något som jag satsat på hela året. Och framför allt långdistansen. Jag brukar nästan alltid bomma, men i dag flöt det bara på. Jag fokuserade på att ta det lugnt i början för att komma in i det och ta det säkert och jobba med kompassen, säger Åkerman Sjöström.

I H16-klassen tog Trollhättans Arvid Björk sitt andra guld i USM; förra året vann han sprinten. Nu blev det guld på långdistansen.

- Jag gjorde ett väldigt bra lopp. Enda egentliga misstaget var på väg till den sista kontrollen där jag drog lite snett. Men det kanske kostade tio sekunder så det var ingen fara. Jag har egentligen tränat mer löpning så sprinten borde kanske passa mig bättre, men det var löpvänligt i dag, säger Björk som vann en och en halv minut före Isak Gelius, Snättringe.

I morgon avslutas ungdoms-SM med distriktsstafett.

 

Resultat, ungdoms-SM, långdistans

D16: 1) Klara Åkerman Sjöström, Västerås, 36.13, 2) Vendela Söderqvist, Kåre, +4.55, 3) Amanda Granqvist, Ravinen, +5.28, 4) Alice Ek, Nyköping, +6.05, 5) Sabina Aumo, Kungälv, +7.03.

H16: 1) Arvid Björk, Trollhättan, 38.52, 2) Isak Gelius, Snättringe, +1.31, 3) Mattias Östberg, Stora Tuna, +1.40, 4) Oskar Wångberg Aneland, Snättringe, +3.16, 5) Noel Braun, Växjö, +3.36.

D15: 1) Klara Borg, Södertälje-Nykvarn, 35.06, 2) Ida Bengtsson, Alehof, +0.50, 3) Elina Reinholdsson, do, +1.06, 4) Alma Svennerud, Karlskrona, +1.35, 5) Ingrid André, Tumba-Mälarhöjden, +2.52.

H15: 1) Marcus Stenebo, Attunda, 33.23, 2) Gunnar Fovaeus, Sävedalen, +3.05, 3) Joel Golsäter, Korsnäs, +3.25, 3) Linus Vernström, Ronneby, +4.42, 5) Simon Flankegård, Tjalve, +5.24.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter