Dubbla vinster förde Marcus Jansson till cupseger
05.09.2022

Dubbla vinster förde Marcus Jansson till cupseger

Mountainbikeorientering
Med två raka segrar åkte Marcus Jansson hem totalsegern i Svenska Cupen i MTBO. På damsidan klarade Nadia Larsson totalsegern trots att hon inte deltog i cupens två sista deltävlingar i Nybro i helgen.

I H 21 hade OK Kåres Rasmus Nordgren ledningen med 342 poäng inför helgens två avslutande tävlingar i cupen, sprint på lördagen och masstart på söndagen. Tvåa var Haninge SOK:s Sebastian Svärd med 325 poäng och sommarens världsmästare på långdistans, Marcus Jansson, Garphyttans IF låg trea med 255 poäng.

För Marcus Jansson krävdes två raka segrar för att knipa totalsegern och det grejade han.

På sprinten vann han med en och en halv minut ner till Svärd och Nordgren som tvåa och trea. På söndagen upprepade sig historien med ny seger för Jansson före Svärd och Nordgren.

– Det gick bra i början. Sedan gjorde jag några småmissar, men det gjorde även de andra och det var stressigt. Men i slutet hade jag mer och ge och det avgjorde, kommenterade Marcus Jansson till Barometern efter söndagens masstart, när totalsegern var i hamn.

Marcus Jansson slutade på 385 poäng följd av Rasmus Nordgren med 376 och Sebastian Svärd med 355.

I D 21 så hade Nadia Larsson, Fredrikshofs IF Skid & OK, en stor ledning i cupen med 366 poäng. När varken hon eller tvåan och trean i sammandraget, Cecilia Thomasson, Östersunds OK och Linn Bylars, Forsa OK kom till start så öppnad det upp sig för stort avancemang för Anna Tiderman, Haninge SOK.

Med en tredjeplats på lördagen, en dryg halvminut bakom Gabriella Gustafsson, IK Vista och en seger på söndagen knappt två minuter före Gustafsson, så klättrade Tiderman till andraplats i cupen.

I totalen så vann Nadia Larsson med 366 poäng före Anna Tiderman med 325 och Cecilia Thomasson med 297.


Lördagens sprint i Nybro vann Gabriella Gustafsson före Mia Eronn, till vänster i bild och Anna Tiderman. Bild. Nybro OK.

I H 17-20 så tog Jon Hansson, OK Kåre, hem totalsegern med 360 poäng, utan att åka under finalhelgen. Arvid Svensson Björkfors GoIF, avancerade från tredje till andra plats efter två andra andraplatser i Nybro. Vann båda dagarna gjorde IFK Lidingös Alexander Dyberg som därmed knep tredjeplatsen i cupen.

Otroligt jämnt om totalsegern blev det i D 17-20 där Tilda Palm, IKHP Husqvarna vann på samma poäng som tvåan Ida Erntsson, Finspångs SOK. Palm vann bägge dagarna i Nybro med Erntsson på andraplats. Palm tog totalsegern med fler delsegrar. Faktum är att hon vunnit alla sex deltävlingar hon åkt.

Det var första gången som Nybro OK arrangerade en deltävling i MTBO-cupen.

– Det har gått bra och vi har lärt oss mycket under helgen. Förhoppningsvis så kommer vi att arrangera fler tävlingar på den här nivån i framtiden, sa tävlingsledaren Sonny Myrefelt till Barometern.

Resultat sprint lördag

Resultat masstart söndag

Slutställning Svenska Cupen MTBO 2022

Bildtext toppbild: Marcus Jansson vann bägge dagarna i Nybro och blev totalsegrare i Svenska Cupen i MTBO. Till vänster totaltrean Sebastian Svärd och till höger totaltvåan Rasmus Nordgren. Bild. Nybro OK.

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter