em ORIENTEIRNG

Bild: Hugo Mattsson

04.10.2023

EM guld till Sara Hagström – första mästerskapsmedaljen

Orientering
Dubbla svenska pallapaltser under EM i Italien. Sara Hagström tog guld och karriärens första mästerskapsmedalj, medan Tove Alexandersson säkrade segern i den totala världscupen med ett silver.

Under onsdagseftermiddagen avgjordes damernas final i den individuella sprinten på EM. sprinten gick bland gränderna i den historiska staden Verona i norra Italien. Det var en löpbetonad bana med små utrymmen till misstag.

Halvvägs in i loppet var det schweiziskan Simona Aebersold som hade ledningen, endast en sekund före svenskorna Sara Hagström och Tove Alexandersson. Hagström, som var först ut av de tre, genomled en nervös väntan i målområdet innan hon till slut kunde koras som segrare i ett internationellt mästerskap för första gången.

Hagström har länge varit väldigt nära pallen på internationella mästerskap men aldrig haft sekundrarna på sin sida.

– Jag är så glad, det känns overkligt! Jag har varit så nära så många gånger och statistiskt borde marginalen vara på min sida någon gång. Det gäller att inte ge upp, sade Hagström till SVT.

Hagströms uppladdning inför mästerskapet har varit annorlunda och hon var osäker på formen innan start.

– Det var väldigt oväntat, men plötsligt händer det. Jag hade en bra känsla innan men trodde inte att formen var så här bra. Jag gifte mig för tre veckor sedan och förberedelserna har varit lite speciella. Men jag hoppas att det gav en ”love boost effekt, sade Hagström med ett leende till SVT.

Tove Alexandersson som var regerande europamästarinna hade inte sekunderna på sin sida idag. Tre mindre misstag var för mycket för att hon skulle klara av att ro på sin svenska landslagskollega. Däremot räckte loppet till en fin andraplats som innebar att hon säkrad segern i den totala världscupen, för nionde gången i rad!

– Jag har gjort en del smågrejer på banan, totalt var det tre mindre misstag. Det är fantastiskt kul för Sara, jag unnar henne det verkligen. Hon har haft stolpe ut så många gånger, och hon förtjänar verkligen att ha marginalerna på sin sida, sade Alexandersson till SVT.

Bakom Hagström och Alexandersson fanns ytterligare tre svenskor bland topp tio. Lina Strand, som haft en tung säsong, säkrade en sjätteplats. Strax bakom henne, med endast en sekunds marginal, kom Hanna Lundberg. Två sekunder efter Lundberg tog sig Emma Bjessmo in på en tiondeplats.


Resultat

EM sprintfinal, Verona, Italien
Damer:

1. Sara Hagström, 12.17
2. Tove Alexandersson, +0,08
3. Simona Aebersold, +0,23


Svenska placeringar:

6. Lina Strand, +0,4
7. Hanna Lundberg, +0,45
10. Emma Bjessmo, +0,47
38. Alva Sonesson, +1,38
42. Tilda Östberg, +1,45

Se alla resultat här.

 
Damernas EM-sprintbana. 


Toppbild: Sara Hagström tog EM-guld i sprint och Tove Alexandersson säkrade segern i den totala världscupen med ett silver. Foto: Hugo Mattsson. 
Text: Tilda Andersson 

 

 

 

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter