Svensk Orientering logotyp
25.01.2022

EM-silver till Rapp och Larsen i mixstafetten

Skidorientering
Sverige vann spurtstriden mot Norge och knep silvret i dagens mixstafett på EM i sprintorientering i Bulgarien. Laget bestod av Linus Rapp och Lisa Larsen.
Mixstafetten på EM i Bulgarien skulle ha avgjorts i söndags. Men tävlingarna flyttades fram med anledning av hårda vindar.
 
Alla nationer fick ställa upp med tre lag men bara ett lag "räknades" i jakten på medaljerna.
 
Det svenska tredjelaget med gårdagens individuella medaljörer Linus Rapp och Lisa Larsen hade en startposition långt bak i fältet:
 
- Jag fick trots startpositionen en bra start och kom ut och fick ryggen på Andrey Lamov. Jag har orienterat väldigt bra på alla mina tre sträckor, jag skulle säga att jag totalt gjort misstag på fem sekunder. Men det var svårt att ha koll på hur vi stod oss i sammandraget då det var extremt stor skillnad på de olika gafflingarna, säger Linus Rapp som skickade ut Lisa Larsen på fjärde plats efter den första sträckan.
 
- Jag åkte inte alls bra på min första sträcka (andra sträckan totalt i stafetten), men jag tappade trots mitt misstag inte så många positioner på grund av att det var sträckan med "kortast gaffel". Men på de två sista sträckorna åkte jag riktigt bra och hittade flytet i orienteringen, säger Larsen.
 
Det var tre ryska lag först i mål, men där bakom blev det en kamp om silvret mellan Sverige och Norge.
 
Med en minuts åkning kvar var norskan Anna Ulvensöen tio sekunder före Lisa Larsen:
 
- Jag märkte att jag kom närmare och närmare, och jag fick skynda mig på rejält på upploppet, säger Lisa med ett skratt.
 
Hon hann sätta pjäxan först över mållinjen och säkrade därmed svenskt silver. Detta betyder att Lisa Larsen nu tagit mixstafettmedalj på två mästerskap i rad (på VM i vintras gjorde hon det i team med Erik Blomgren).
 
För Linus Rapp var detta andra internationella medaljen i karriären, men också andra medaljen på ett dygn.
 
- Det går bra nu, haha. Det känns riktigt skönt, och grymt snygg avslutning av Lisa. Det var imponerande att se.
 
I morgon fortsätter EM i Bulgarien med långdistans. Detta med gemensam start:
 
- Det ska bli riktigt kul, men det kommer att bli en kamp. Det gäller att bara gneta på, och jag tycker att vi visade på medeldistansen att många svenskar åkte fort, säger Hammarberg.
 
De resterande svenska lagen Erik Blomgren och Linda Lindkvist var sjunde lag i mål och Rasmus Wickbom och Evelina Wickbom var åtta.
 
Mixstafett: 1) Ryssland (Vladislav Kiselev och Marina Viatkina), 48.03, 2) Sverige (Linus Rapp och Lisa Larsen), +3.04, 3) Norge (Jörgen Baklid och Anna Ulvensöen), +3.04.
 
Bara ett lag per nation räknas i sammandraget. Det var tre ryska lag först i mål. Sverige var fjärde lag i mål, men tar alltså silver. Det svenska laget med Erik Blomgren och Linda Lindkvist var sjunde lag i mål (+5.01) och laget med Rasmus Wickbom och Evelina Wickbom var åtta (+5.38)

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter