Axel Granqvist på väg mot elfte plats på Lidingöloppet

Bild: Johan Trygg

24.09.2022

Emil Svensk stark fyra på Lidingöloppet

Orientering
Landslagets och Stora Tunas Emil Svensk imponerade på Lidingöloppet. Svensk slutade fyra på tiden 1.39,07, efter att ha tappat tredjeplatsen på upploppet.

När Emil Svensk landslagskompisar laddar upp med höghöjdsläger i Seiser Alm inför världscupfinalen i Schweiz nästa helg så väljer Svensk istället att springa Lidingöloppet. Det gjorde han på ett mycket bra sätt. Emil låg i andraklungan bakom slutsegraren Samuel Tsegay och efter två mil var han tillsammans med tvåa Abdi Ulad. På slutet så såg Emil ut att greja en tredjeplats man han fick släppa den ifrån sig strax före mål.

– Det kändes väldigt bra inledningsvis, fram till 15 kilometer. Sedan blev det jobbigt och med tre-fyra kilometer kvar med krampkänning, berättar Svensk strax efter målgång.

Emil hade tredjeplatsen in mot mål men på upploppet så spurtade Mohammadreza Abootorabi förbi honom.

Hade du något tidsmål innan loppet?
– Inte direkt men jag var sugen på en 1.40 faktiskt men jag visste inte jag skulle våga tro på det innan. Men jag har tränat mycket med Olle Kalered och han sprang på drygt 1.40 för tre år sedan. Nu blev han tyvärr sjuk men vi har känt på träning att vi haft bra form, berättar Svensk.

Hur har du tänkt kring att springa Lidingöloppet en vecka innan världscupfinalen?
– Lidingöloppet är något man måste springa. Jag har startat en gång men då klev jag av, säger Svensk.

Premiärloppet måste räknas som en succé även om det förstås var snopet att tappa tredjeplatsen precis på slutet.

– Jag är svinnöjd med tiden och loppet men visst är det lite surt att missa tredjeplatsen.

I morgon flyger Emil och ansluter till övriga i landslaget i Seiser Alm men det väntar några lugna dagar för att få fräscha ben till världscupavslutningen.

Bakom Emil gjorde OK Ravinens Axel Granqvist också en stark tremilspremiär på Lidingöloppet med elfte plats.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig så här mitt i orienteringssäsongen. Jag trodde ändå 1.45 skulle vara rimligt och hade några runt mig som siktade på den tiden men jag kände mig riktigt stark i början och låg under den farten.

– Sedan blev jag blev jättestum efter Grönstabacken och kände typ inte benen mellan 20 och 23 kilometer. Men jag hittade lite mer energi på slutet och kunde trippa förbi Ruslan (Glibov) i Abborbacken. Jag är jättenöjd med tiden, säger Granqvist efter att ha klockat in på 1.43,37.


Axel Granqvist på väg mot elfte plats på Lidingöloppet. Bild: Johan Trygg.

OK Ravinens Ruslan Glibov slutade 24:a på tiden 1.49,23 . Oskar Sandberg, Malungs OK Skogsmårdarna, blev 26:a på tiden 1.49,32.

Det var också många fina framgångar för orienterare i andra klasser på Lidingö. Tilda Östberg vann K 22 närmast före Malin Agervik Kristiansoon och Tilde Backlund blev fyra. Albin Gezelius, IFK Mora, Vann P 19, för att nämna några.

Bildtext toppbild. Emil Svensk bredvid tvåan Abdi Ulad efter två mil av Lidingöloppet. Bild: Johan Trygg.

Resultat från Lidingöloppet finns här.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter