En formstark Hanna Lundberg är redo för världscupstarten
24.05.2022

En formstark Hanna Lundberg är redo för världscupstarten

Orientering
Hanna Lundberg tog en klar och övertygande seger på sprint-SM i Göteborg för en och en halv vecka sedan. På torsdag får junioren från OK Renen mäta sig mot världseliten när världscupen startar i Borås.

Det är en glad och taggad Hanna Lundberg som deltar på tisdagens pressträff inför veckoslutets världscuptävlingar i sprint i Borås. Inte så konstigt med den klara SM-segern, hennes första SM-guld som senior, i ryggsäcken.

Du visade bra sprintform på SM. Hur har det känts efter tävlingarna i Göteborg och hur skönt var det att få ett kvitto på formen?
– Det är alltid skönt att få med sig bra resultat men det kanske inte säger så mycket. I sprint är det små marginaler och svänger fort. Jag har i alla fall kunnat träna på bra efter SM och jag hoppas på en liknande form och att jag kan få till bra lopp igen, säger Lundberg och fortsätter;

– Det är spännande dagar som väntar.

Vad har du för målsättning för världscuptävlingarna i Borås?
– Jag sätter inga resultatmål. Det är ju, som vi diskuterat i laget, svårt att veta var vi står. Jag har ju ”bara” varit sjua och åtta som bäst på sprint i världscupen, så sätta högre mål än så tycker jag är orimligt. Jag vill vara en glad tjej när jag åker härifrån och ha gjort så gott jag kan. Jag vill också ha lärt mig mycket på väg mot framtida tävlingar, berättar Lundberg.

Om allt går enligt plan så blir mycket mästerskapstävlingar i sommar för sistaårsjunioren Lundberg, som fyller 20 år i juli: Sprint-VM i Danmark i slutet på juni, JVM i Portugal i mitten på juli och sedan EM i Estland i början på augusti.

– Jag hoppas ju att det ska bli mycket tävlande, men man ska bli uttagen också. Jag gillar att tävla mycket och är van vid det så jag tror att det ska gå bra.

Vad är huvudmålet för dig i sommar?
– Målet är att få med sig så mycket lärdomar som möjligt från den säsongen totalt men jag skulle jättegärna vilja springa fort på VM, om jag får den chansen. Men jag kan inte säga vilket resultat det skulle innebära.

Om bara två veckor tar Hanna studenten från orienteringsgymnasiet i Sandviken.

– Ja, det är fullt ös med studentfirande nu, säger Lundberg och skrattar.

I höst börjar hon studera i Falun och blir den del av träningsgruppen DSA, Dala Sports Academy. Där har Hanna tagit en plats som längdåkare. Som bekant så åkte hon ju JVM i längdåkning i vintras och satsningen fortsätter på både skidor och orientering.

– Jag har valt och fått möjligheten att gå med i DSA skidor men tanken är att jag ska vara med i orienteringsdelen också. Man kan säga att jag multitaskar på DSA. Det ska inte bara bli skidor men det här var den bästa lösningen för att kunna vara med på deras träningar, förklarar Lundberg.

Du får många bra att sparra med på träning året runt i Falun!
– Verkligen! Det är sjukt bra drag. Jag är jättenöjd med mitt val av Falun: bra folk och väldigt bra miljö. Det känns tryggt helt enkelt.

När går flyttlasset?
– Jag kan nog flytta in i lägenheten om någon vecka, så det är väldigt nära.

Vad ska du läsa för något?
– Jag har sökt en kurs på 25 procent, en ekologikurs. Jag vet ju inte vad det innebär att läsa på högskola, vad det är för belastning, så jag har tänkt att börja så. Jag vill ju lägga fokus på idrottandet., berättar Lundberg och fortsätter;

– Det är ett stort steg att flytta. Jag kände att det var ett litet problem när jag började i Sandviken. Det blev en stor förändring och en hög belastning och jag vill inte vara med om det igen. Jag tar det sakta med säkert.

Bildtext: Hanna Lundberg blir spännande att följa på världscuptävlingarna i sprint i Borås. Foto: Aron Broman.

SVT sänder världscuptävlingarna från Borås enligt följande:RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter