Svensk Orientering logotyp
27.07.2019

Envall och Granqvist höll undan i 20-klasserna

Orientering
Ravinens Axel Granqvist och Hakarpspojkarnas Isa Envall förvaltade sina fina utgångsläge i 20-årsklasserna och vann O-Ringen.

Ravinens Axel Granqvist gav sig ut på slutetappen i H20 Elitklassen med över nio minuters ledning. Men Granqvist som fram till slutetappen gjort en kanoninsats fick inte till det på samma sätt under jaktstartsetappen:

- Det var tufft och svårt. Jag blev överhettad så jag har inte haft huvudet med mig. Jag fick traska fram i backarna så jag förstod att dom andra plockade in massor på mig. Jag var helt slut. Men jag höll ihop det hyfsat ändå, säger Granqvist som vände sig om när han närmade målet för att förvissa sig om att konkurrenterna inte hunnit ikapp.

Segermarginalen till tvåan August Mollén, Denseln blev närmare tre minuter:

- Det känns väldigt skönt att vinna O-Ringen. På etapperna fram till i dag har terrängen verkligen passat mig. Det är stockholmslikt och jag tycker att det har varit lättlöpt, även om många sagt det motsatta, säger Granqvist.

I D20-klassen lyckades Isa Envall hålla undan för de jagande konkurrenterna, men det var en slitsam avslutningsetapp:

- Det var riktigt tufft. Jag hade inte riktigt orken så det har blivit några misstag. Jag tror att det är en kombination av att detta är den tuffaste etappen fysiskt samt att vi sprungit fyra etapper. Det gör det svårt att hålla huvudet kallt, säger Envall som inte var helt säker på att hon var först när hon kom in på upploppet.

Nu blev detta fortsättningen på en strålande sommar för Envall. För ett par veckor sedan vann hon guld på medeldistansen på junior-VM och nu följde hon upp det med att vinna sin första totalseger i O-Ringen.

- Det känns riktigt stort. Det är ett kvitto på att den träning jag gjort funkar. Och framgångarna sporrar mig att satsa vidare på nästa år som junior och fram mot senioråren, säger Envall som vann två och en halv minut före norskan Anine Lome, Hamar.

 

H20 Elit, totalställning: 1) Axel Granqvist, Ravinen, 3.58.15, 2) August Mollén, Denseln, +2.50, 3) Aston Key, Spurposting Australia, +4.04, 4) Aaro Aho, Valkeakosken Haka, +5.11, 5) Elias Jonsson, Nydalen, +6.36.

D20 Elit, totalställning: 1) Isa Envall, Hakarpspojkarna, 3.49.48, 2) Anine Lome, Hamar, +2.31, 3) Victoria Björnstad, IFK Göteborg, +5.11, 4) Johanna Källvik Leufvén, Åmål, +15.53, 5) Erika Källvik Leufvén, do, +15.57.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter