Svensk Orientering logotyp
08.10.2019

Finland helt outstanding i Nordiska Landskampen

Precisionsorientering
Den traditionella landskampen i PreO som genomförts i snart 30 år som en nordisk landskamp lockar numera hela Europa. I år arrangerade OK Landehof landskampen ca 5km söder om Landvetters flygplats med William Rex som huvudansvarig banläggare.

Tre tävlingar avverkades under lördagen och söndagen den 5-6 oktober med rekordstort antal deltagare.

Lördagen började med en mycket svår långdistans med 25 kontroller. Även de garvade elitutövarna hade stora problem och att världseliten vinner på 4 fel är mycket ovanligt. Redan på denna etapp tog Finland en ledning med Pinja Mäkinen i topp följd av Antti Rusanen med ett fel mer. Bäst av svenskarna var Martin Fredholm med ytterligare ett fel.

På nattävlingen lördag kväll blev det åter finsk dubbelseger med Juha Hiirsalmi som segrare med endast ett fel på de 23 kontrollerna. På samma poäng var åter igen som tvåa Antti Rusanen och trea Michele Cera Italien. Bäste svensk på 8:e plats var Leif Eriksson i Sweden Team Yellow.

Landskampen avslutades på söndagen med en långdistans på 25 kontroller där Antti Rusanen visade vem som var bäst och hade bara ett fel. Dessutom tog han de tre tidkontrollerna på 4 sekunder!!!! Bäste svensk på sista etappen var Robert Jakobsson i team Yellow på 6:e plats med tre fel.

Sammantaget, överlägsen, segrade över de tre etapperna Antti Rusanen med 66 poäng, hela 5 poäng före tvåan Pinja Mäkinen. Bäste svensk totalt blev Robert Jakobsson på 58 poäng.

I lagtävlingen blev det också en överlägsen seger för Finland 1 med 260 poäng hela 17 poäng före Norge 1 på andra plats. Sverige Yellow blev trea med 237 poäng och Sverige Blue fyra med 233 poäng.

Förutom landslagen och deltagarna i landslagen, 2 per nation, deltog även många andra PreO-utövare med goda resultat. Bland de svenska skall nämnas Jens Andersson, Karin Bödecs, Jonas Eriksson, Christian Enberg och Clara Jakobsson i lag Sverige ABCCE som kom på 5: e plats i totalen.

Stort GRATTIS till Finland och varmt tack till OK Landehof för tuffa och utslagsgivande tävlingar.

RELATERADE NYHETER

Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Den svenska truppen på PreO-EM i Finland med dagens silvermedaljör Ola Jansson i mitten av främre raden.
EM-silver till Ola Jansson
Fler nyheter