Tove Alexandersson kramar om vinnaren Karolin Ohlsson

Bild: Johan Trygg

23.10.2022

Fjärde raka för Karolin Ohlsson – efter drama

Orientering
Upplösningen på damklassen i Swedish League var som ett välregisserat drama. I upplösningen föll allt på plats för Järlas Karolin Ohlsson som kunde spurta till fjärde raka totalsegern, före Tove Alexandersson, Stora Tuna OK.

Tove Alexandersson startade jaktstarten med ett försprång på 32 sekunder till Lisa Risby. Sedan följde Sara Hagström 1.04 efter och Karolin Ohlsson ytterligare 32 sekunder bakom.

För Alexandersson krånglande det till sig tidigt i loppet när hon läste fel och sprang till femte före tredje. Snart var handlade kampen om slutsegern om en kvartett men på slutet stod matchen mellan Alexandersson och Ohlsson.

– När jag kom till trean så mötte jag Tove, så jag trodde det var gafflat. Så hon måste gjort något konstigt där, berättar Ohlsson som sedan sprang själv fram till kartbytet.

– Där såg jag Lisa, Sara och Tove ihop med ett killgäng. Jag tänkte det går så fort för dem så jag orienterar själv, säger hon.

Sedan strulade det för Karolin vid kartbytet.

– Jag läste nummer 27 på min karta och skulle till 15. Så då trodde jag att vi hade två kartbyten. Jag vände om och sa att jag fått fel karta och gnällde på de stackars funktionärerna. Men sedan insåg jag när de pekade på min 15:e att jag var snurrig och hade vikt bort en del av kartan, berättar Ohlsson och fortsätter:

– Sedan blev jag förvånad när jag såg Tove strax före varvningen och att vi då var först. Jag såg aldrig när jag passerade de andra.

Efter varvningen så tappade Hagström lite mark och Ohlsson och Risby gjorde en liten miss i ett grönområde.

– När jag kommer ner mot kontrollen efter den sista långa sträckan så möter jag Tove. Då tänkte jag: ”jag kan ta det här”. Jag la mig i ryck och gick om till sista. Jag är sjukt glad att jag lyckades vinna. Inte minst för att jag var så lugn när jag såg de andra idag. Att jag gjorde mitt lopp hela vägen, säger Ohlsson.

Segern betyder mycket för Järlalöparen som inte lyckats på varken VM eller EM.

– Jag har haft ett så tufft år på mästerskapen och har jobbat så för att få tillbaka mitt flow och självförtroende. Jag är så sjukt stolt över att jag har hittat tillbaka nu.

För Tove Alexandersson så blev det alltså en tuff start på loppet men hon kom tillbaka och hade kommandot efter varvningen men Karolin Ohlsson blev trots det för svår den här dagen.

Direkt efter målgång gav Tove Karolin en hjärtlig och lång kram men om sitt eget lopp var hon fåordig.

– Jag minns inte så mycket, säger hon.

Tove Alexandersson kramar om vinnaren Karolin Ohlsson. Bild: Johan Trygg.

Bakom tätduon så tappade Lisa Risby, OK Kåre och Sara Hagström, IFK Göteborg, mark på sista delen av banan. Risby var en och en halv minut efter på tredjeplatsen. För Hagström blev det till slut fem minuter efter problem med en ena höften och en liten bom på slutet. Tilda Östberg, Stora Tuna OK, tog femteplatsen strax före OK Tisarens Andrea Svensson.

I D20 så gick Hanna Lundberg, OK Renen, ut som sexa fyra och en halv minut bakom Kungälvs Sabina Aumo. Det hindrade inte Lundberg som till slut vann knappa minuten före Aumo.

– Det gick bra men jag gjorde en liten miss på slutet och han tänka att här kanske jag tappar det, berättar Lundberg.


Hanna Lundberg med ett glädjeskutt över mållinjen. Bild: Johan Trygg.

Klara Borg gick ut med en knapp ledning i D18 men bommade och fick se sig passerad av tre löpare där Alva Björk, OK Pan-Kristianstad tog segern strax före OK Orions Emma Emilsson och med Alma Svennerud, Karlskrona SOK, som trea men drygt sex minuter efter och halvminuten före Borg.


Alva Björk, till höger, vann D18 tätt före Emma Emilsson. Bild: Johan Trygg.

Bildtext toppbild. Karolin Ohlsson spurtar till seger före Tove Alexandersson. Bild: Johan Trygg.

Resultat damklasserna

2022-10-23 Swedish League, #11, förkortad lång (jaktstartsfinal), med Strängnäsdubbeln

D21 Elit, 12 900 m: 1) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, 1.31.47, 2) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, +0.05, 3) Lisa Risby, OK Kåre, +1.34, 4) Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering, +5.01, 5) Tilda Östberg, Stora Tuna OK, +8.13, 6) Andrea Svensson, OK Tisaren, +8.25.

D20 Elit, 8 650 m: 1) Hanna Lundberg, OK Renen, 1.03.44, 2) Sabina Aumo, Kungälvs OK, +0.58, 3) Hilda Holmqvist Johansson, IKHP Huskvarna, +4.46, 4) Amanda Granqvist, OK Ravinen, +5.49, 5) Emma Eriksson, Eksjö SOK, +12.15, 6) Alva Svensk, Göteborg-Majorna OK, +12.25.

D18 Elit, 6 390 m: 1) Alva Björk, OK Pan-Kristianstad, 49.15, 2) Emma Emilsson, OK Orion, +0.01, 3) Alma Svennerud, Karlskrona SOK, +6.19, 4) Klara Borg, Södertälje-Nykvarn OF, +6.55, 5) Elsa Kaipe, OK Kåre, +8.11, 6) Elsa Hedin, OK Linné, +8.14.

Komplett resultat finns här.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter