14.12.2022

Förberedelserna inför säsongen i full gång

Skidorientering
Under förra veckan var landslaget i skidorientering på träningsläger och åkte testtävlingar i finska Ylläs. Under testtävlingarna fick åkarna för första gången denna säsong känna på internationellt motstånd.

Simon Eriksson är en av de svenska lanslagsåkare som precis avslutat träningslägret i Ylläs, dit landslaget fick flytta lägret med kort varsel från Arvidsjaur. 

- Lägret blev lyckat utifrån förutsättningarna, berättar Eriksson.

- Vi genomförde fyra testtävlingar tillsammans med finska, estländska och delar av det tjeckiska landslaget, plus några österrikare och schweizare. Det var bra att vi fick tävla så mycket mot starkt motstånd, säger Eriksson.

Boendet var bra och lägret hade självhushåll, vilket Eriksson tycker fungerade bra. 

- Det var fint i Ylläs och boendet i stugor var bra, säger han.

Landslaget i en av stugorna
Bildtext: Landslaget samlas i en av stugorna under kvällen Fotograf: Martin Hammarberg. 

På förmiddagarna hade landslaget skidorienterings övningar i varierande fart och intensitet följt av ett lugnare pass på kvällen. Eriksson var nöjd med träningstävlingarna i Ylläs och säger att han över lag genomförde stabila lopp med några bommar.

- Det var kul att få tävla och bra förberedelser inför säsongen. 

Simon Eriksson placerade sig på plats 25 under lördagens sprint och åtta på medeldistansen. Under sprinten visade stockholmarna Jonatan Ståhl och Edvin Nordström framfötterna med en andra respektive femte plats efter finländaren Aapo Viippola som vann. Jonatan Ståhl fortsatte att imponera då han tog hem medeldistansen. 

Under medeldistansen presterade svenskorna på topp med tre tjejer bland de fyra bästa, Evelina Wickbom vann, Lisa Larsen kom tvåa och Elin Schagerström kom på fjärdeplats. Även sprinten var framgångsrik för de svenska damerna. Elin Schagerström kom tvåa, Evelina Wickbom trea, Lisa Larsen blev fyra och Linda Lindkvist åkte in på en sjätteplats. 

Till helgen åker juniorer och seniorer från det svenska skidorienteringslandslaget till Norge för att åka WRE tävlingarna Sjusjørennet som fungerar som en del av uttagningen till kommande världscup och mästerskap. I startlistorna återfinns multitalangerna Tove Alexandersson och Hanna Lundberg.  

Mer info om helgens tävlingar: 
Sjusjørennet 2022 sprint
https://eventor.orientering.no/Events/Show/17396

Sjusjørennet 2022 medel
https://eventor.orientering.no/Events/Show/17397

 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter